אצל אולמרט אפשר היה להאמין שהשיקול העיקרי הוא מה שנכון למדינה, הממשלה לא הורכבה מכל כך הרבה אפסים ולא היו בה כיפופי ידיים ושיקולים אישיים כמו שיש כאן. גם מעריצי סמוטריץ' ובן גביר הסבורים שהשניים האלה מאלצים את ראש הממשלה לבצע דברים שהוא לא באמת רוצה בוודאי לא חושבים שזו דרך לנהל מדינה ועוד לנהל מלחמה.
חבל שגם אחרי שמונה חודשים אנשים לא מבינים שהצבא מנוהל על ידי האמרקיאים, ולא על ידי בן גביר, סמוטריץ או ביבי. הציבור ישפוט. גנץ ואייזנקוט הם מהבכירים ביותר של הממשל האמריקאי, והם אחראים לא פחות על המחדל הבזיוני שאנחנו חווים מה7/10, כך שאין מה לצפות לעתיד טוב יותר.
אני לא מבין מה רע פה. איך דמוקרטיה פרלמנטרית אמורה לנהל מלחמה אם לא על ידי לחצים פוליטיים שונים? גנץ ואיזנקוט מושכים לכיוון אחד, סמוטריץ' ובן-גביר מושכים לכיוון אחר, דרעי וגפני פאסיביים. אבל ככה זה עובד. אני כן מסכים שתקופות כאלה מראות את היתרון של דמוקרטיה נשיאותית, שבה ראש המדינה מקבל סמכויות יחסית נרחבות ואז יכול לפעול עצמאית.
דמוקרטיה פרלמנטרית ביום יום זה דבר אחד. בימי מלחמה - עניין של חיים ומוות על בסיס יומיומי - דברים צריכים להתקבל על סמך השיקולים המקצועיים הטובים ביותר ובאופן עקבי ורציף. לא על בסיס "אם לא אעשה את מה שבן גביר וסמוטריץ' אומרים היום, לא תהיה לי קואליציה, אז אני אלך איתם". וזה היה נכון גם אילו דובר באנשים ראויים יותר מבן גביר וסמוטריץ'.
"שר הביטחון יואב גלנט לא אישר את כניסת ההפוגה בלחימה למטרות הומניטריות בדרום הרצועה, שהוביל מתאם פעולות הממשלה בשטחים. גלנט טוען כי שמע על כך בתקשורת."
לא הבנתי. מי אמור לקבל החלטות בדמוקרטיה פרלמנטרית בזמן מלחמה? נתניהו לבד ב100%? אם הוא מחליט לפלוש לעיראק או לסגת מעזה - הכל מאה אחוז החלטה שלו? השאלה היא לא 'השיקולים המקצועיים הטובים ביותר'. השאלה היא האנשים שמגדירים את השיקולים האלה. מי הם?
חלק מהאנשים שמגדירים את השיקולים האלה הם גזענים כהניסטים ומשיחיים, אם אתה מתעקש לשאול. ראש הממשלה הוא אמנם לא בעל היכולת להחליט הכל, אבל הוא עדיין ראש הממשלה ועדיין יש לו כוח וסמכות. ולרוב, כשזה מגיע לרגע האמת, חברי הממשלה נוטים להתיישר לפיו - גם בממשלות קודמות וגם כשזה לא היה נתניהו. כשראש הממשלה לחיץ והכיוון שאליו הוא מחליט ללכת מושפע כל הזמן בין אינטרסים שונים - מה שהוא רוצה לעשות ומה שאחרים מושכים אותו לעשות, פשוט בגלל שהוא מפחד שהממשלה תתפרק לו - הרי שדברים נעשים בצורה כאוטית ולא עקבית. ובסוף, כולנו רואים איך הממשלה הזו מתנהלת - בענייני מלחמה ואחרים. בדיחה מוחלטת. וחבל שהמחיר הוא בחיי חיילים, שמתים לשווא.
שורה תחתונה יש רוב לעסקת חטופים אם צריך לאשר אותה. רק הנאשם מונע אותה. נכון לא תהיה ממשלה אחר כך. זה עצם כל העניין.
שברבע האחרון ב-2023, שוק הנדל"ן הישראלי היה בשפל ובערים המטווחות הוא היה כנראה בערך אפסי. אז גם עלייה של אחוזים רבים בהשוואה ל-2023 לא אומרת הרבה לגבי כמויות.
זה מראה לך א.על התאוששות בחצי שנה האחרונה. ב.שלא רק שאנשים כבר לא מפונים מאשקלון, הם נוהרים לקנות שם דירה.
אבל מי קונה? ולמה קונה? האם מדובר באנשים שקונים כדי להתגורר שם, או במשקיעים שמנצלים הזדמנות מתוך הנחה שאחר כך תגיע התאוששות שתעלה את המחירים ותעניק להם תשואה? יכול להיות שיש התאוששות אמיתית. אני לא חושב שמישהו סבור שאשקלון הולכת להפוך לעיר שאף אחד לא רוצה לגור שם ונראה שמדובר במקום שמתפתח יפה. אבל אי אפשר ללמוד יותר מדי משני נתונים וחצי. כרגיל, להסתמך על כותרות בלבד זה פשוט רדוד מדי.
מה הקשר לכהניסטים ומשיחיים? אני שואל אותך ברמה התאורטית. לא בישראל של 2024. איך מדינה דמוקרטית אמורה להתנהל. מי אמור לקבוע מה 'השיקולים המקצועיים הטובים ביותר'. איך נבחר את האנשים שיקבעו את זה. כי בסוף נראה שמאחורי כל המילים היפות מתחבא פשוט "אני נגד דמוקרטיה כי הפסדתי בה". נ.ב. לדבר על 'גזענים כהניסטים ומשיחיים' בממשלה שבה האסון הגדול ביותר בתולדות המדינה התרחש דווקא בהנהגת "המרכז השפוי" זו גניבת דעת. לסמוטריץ' ולבן-גביר ביחד לא היה אלפית מהסמכות שהיתה לנתניהו, גלנט, גנץ, איזנקוט הלוי וכוכבי בהתנהלות של ישראל מול חמאס. הם האחרונים שקשורים לסיפור, ולכן הראשונים שעליהם מתחילה שטיפת המוח. מביך.
עלייה של 80% בביקוש לדירות באשקלון זה מספר יפה עם כותרת נחמדה. אבל צריך פה פילוח נתונים עמוק יותר. כמו כמה מתוך הרוכשים מתכננים לעבור לגור שם? או יותר נכון, כמה מתוכם הם בעצם אנשים עמידים שראו הזדמנות של ירידת ערך/קיפאון מחירים בשווי הדירות באשקלון ומנצלים את זה בשביל השקעה. בין אם לשכירות ובין אם למכירה זריזה לאחר התייצבות וחזרה של מחירי הדיור לקדומתם. צריך גם בשביל זה נתונים של מה היה שווי הדירות בספטמבר 2023, בנובמבר 2023 ובמאי 2024 בשביל להבין באמת מה השתנה. מהיכרות עם המשקיעים הישראלים, נראה לי יותר סביר שזה המצב. ומה המצב בשאר ערי העוטף? (מוציא כרגע את יושבי העוטף בגלל סוג הנכס של צמוד קרקע לעומת בניינים, רמת תשתיות, ורמת ההשקעה הנדרשת שם לאחר נזקי ה7.10) יש נתונים דומים או זהים גם בשדרות? כולי תקווה שזה באמת בגלל שתושבים רוצים לחזור לגור שם ולא באמת כמו שאני משער שמדובר בעלייה עקב הזדמנות השקעה נ״דלנית