אקטואליה

הנושא בפורום 'פורום אוף טופיק' פורסם ע"י Der Kaiser, ‏1/4/11.

1. אלי מתחן Member

אנחנו מתווכחים על השיטה המוניטרית המודרנית? אני עוד לא סטנלי פישר שברמה לנהל ויכוח כזה.

2. מזגן Member

תראה בערך של חוב ציבורי של מדינת ישראל בויקי (כן אני יודע גם הבן של השכנה שלי יכל לרשום את מה שכתוב שם) יש את המשפט הבא:

"שנת 2011 גדל החוב הממשלתי בכ-4% ועמד על 633 מיליארד ש"ח לעומת 608 מיליארד ש"ח בשנת 2010. תקציב המדינה בשנת 2011 היה 361 מיליארד שקלים מתוכם 23% שהם 85 מיליארד שקלים הופנו להחזר חובות. בפועל החזר החובות מומן למעשה באמצעות הלוואות חדשות שעלו על סכום זה בשל החריגה בתקציב."

אין שם ציטוט ומקור. ולכן זה בעייתי לדון לגבי זה בכלל. אבל אם כך באמת הדבר זה לא יפתיע אותי בכלל. כמו שאמרת אין בעיה עם חוב כל עוד יש לך מאיפה להחזיר אותו. אם מישהו פה מכיר את הנושא יותר לעומק (סטיבי?) אני אשמח לתגובה.

האם זה נכון שתשלום החוב (כיסוי החוב) נעשה בעמצאות הלוואות חדשות? ותשלום הריבית בעצם נעשה על ידי גרעון כלומר עוד הלוואות? אם להתבסס על "אין בעיה עם חוב כל עוד יש לך מאיפה להחזיר אותו" אז זה דיי ברור שאין למדינת ישראל מאיפה להחזיר אותו אם היא לוקחת הלוואות בשביל להחזיר את החוב ואת הריבית על החוב.

3. אלי מתחן Member

כל הכלכלה המודרנית מבוססת על חוב. כל עוד היא מקבלת הלוואות, יש לה מאיפה להחזיר.

4. לייזר Member

אל תזלזל בדב חנין - יש סיכוי שהוא קורא את הכתבה לפני שהוא דוחף את הכותרת שלה לפנים שלך. ההבדל בין חנין לStevieH הוא כמו ההבדל בין Big Mac כשאתה אוכל אותו לאותו הBig Mac כעבור 12 שעות. הוא כמו אמא שלועסת את המזון עבור הגוזלים (שאחר כך משלשלים אותו לדיון בדמות meme). אף אחד מהם לא אובייקטיבי, אבל חנין עלול לא לומר לך שאבא שלך מילטון פרידמן אם תציין שהוא טועה בדבר מה או תשאל אותו שאלה.

מעניין לדעת איך נראה החוזה של הועד וההגדרה של הנמל בכלל מבחינה ביטחונית. יש מקומות בעולם בהם לעובדי מדינה חיוניים אסור לשבות (פקחי הטיסה של רייגן, מורים, כבאים ושוטרים ברוב מדינות ארה?ב וכד?). צריך לזכור שנמל אשדוד הוא מקום יחסית קטן ושמספר העלוקות בו לא כה גבוה. אני בטוח שאין קושי עצום בהחלפת העובדים עצמם השאלה היא באם יש מוכנות פוליטית לעשות כן ובחוזים.

דני,

אין שום בעיה להחזיר את החוב. אפשר פשוט להחרים ולמכור קצת נכסים. הסיבה שישראל לווה כדי להחזיר את החובות שלה היא העלות של פירעון החוב המיידי. דמיין לרגע שיש לך עבודה, שמאפשרת את קיומך הסדיר אך לא כיסוי מלא של החובות הסטודנטיאליים שלך, ודירה בבעלותך. אם תמכור את הדירה תוכל להחזיר את החובות, אבל מה שאתה תבחר לעשות זה להחזיק בדירה, להמשיך לעבוד ולחכות לרגע בו שכרך יכסה את תשלומי החוב (שאמור להגיע די בקרוב). לישראל יש די נכסים כדי לכסות את החוב - הם פשוט לא מספיק נזילים ועלות הפשרתם גבוהה מדי והלחץ להחזיר את החב אינו גדול מספיק. אז לווים עוד, כי זה זול יותר.

5. Apner1 Member

ב-meme הזה שאתה אובססיבי לגביו (כאילו שלא התפתח דיון ענייני על זה שבו הסברתי אותו והרחבתי על הנושא, וההודעה הלא-עניינית היחידה בנושא הייתה זו שלך) יש יותר תוכן מכל ההודעות שראיתי שלך ביחד, שבמקרה הטוב כוללות הסברים קטנוניים על חלקים פעוטים בדיון שאין להם שום משמעות (למשל: המשמעות המדויקת של נייר עמדה), ושבמקרה הרע כוללות השמצות אישיות ושקרים. אני יודע שזה קשה בשבילך, אבל אם אתה מעוניין להגיב לי או להתייחס אליי, תתייחס לטיעונים שאני מביא ותגיב אליהם ישירות. אם אתה לא מוכן לעשות את המאמץ - אתה מוזמן, כמו שהמלצת בעבר לאחרים, להתעלם מקיומי, וזה אומר גם להפסיק להשמיץ אותי.

נערך לאחרונה ב: ‏25/2/13
  6. Apner1 Member

7. מזגן Member

אז לא פלא שהחוב לא עולה על סדר היום הציבורי בארץ בכלל. בהשוואה גם ה"עאלק" לחץ של האמריקאים מהצוק הפיסקאלי אף פעם לא מרשים אותי יותר מדי. בוש קיבל את הכלכלה עם חוב של 5.5 מיליארד ולאחר 8 שנים הגיע ל10.5 חוסיין קיבל עם 10.5 ולאחר 8 שנים יגיע ל20+.
    הכל דופק כמו שעון שוויצרי. כל עוד מאמינים לדולר האמריקאי אפשר להמשיך לקחת הלוואות.
    וככה גם בישראל כל עוד מאמינים בכלכלה הישראלית ובשקל אפשר להמשיך לקחת הלוואות ולמחזר אותן בלי סוף או שמה יש סוף הרי אחרי הכל מטמטיקה זו משוואה מעריכית. רק שישראל לא תסיים כמו יוון. או איסלנד (למרות ששם המקרה הוא שונה ויותר נראה כמו הונאת ענק).

אגב אני לא ספץ גדול באשר לאיסלנד ואני בטוח שלא רבים כאן אבל איסלנד היא סיפור מעניין.
    לא נוקט כאן שום עמדה ואין לי מושג איזה סוג של עיתון זה פורבס (ימין או שמאל). הלינק הוא בקשר למקרה.
    make of it what you will
    טעימה

8. Apner1 Member

בוש קיבל כלכלה אמריקאית יציבה מאוד ומשגשגת מאוד מתקופת קלינטון. כלכלה שלא רק שלא היה לה גירעון (שאליו אתה מתכוון, החוב הלאומי של ארצות הברית הוא אסטרונומי), אלא היה אפילו עודף תקציבי. בוש, עם הנחות המס האסטרונומיות שלו ל-2 האחוזים העליונים בארצות הברית, הצליח לסיים קדנציה עם גירעון עצום. טוב מאוד שאובמה לא הקשיב לרפובליקנים ולא קיצץ בשירותים לאזרח (הירודים מאוד גם ככה) כדי להוריד את הגירעון. כמו שראינו במקומות אחרים, קיצוץ כזה משמעותו המשך מיתון, המשך עליית האבטלה והליכה במסלול הבטוח לקריסה כלכלית. אובמה הבין שהדבר החשוב ביותר לסיום המשבר הוא חזרה מהירה של צמיחה, בלימת העלייה באבטלה, יצירת מקומות עבודה והבטחת יציבות כלכלית לאזרחי ארצות הברית. הוא אפילו הצליח להעביר רפורמת בריאות מהפכנית (במושגי ארצות הברית). נכון, זה רחוק מהאידיאל, אבל עדיף על הפיתרון של הרפובליקנים. את הגרעון אפשר יהיה לסגור בקלות מאוחר יותר.

נערך לאחרונה ב: ‏26/2/13
  9. אלי מתחן Member

2 מלחמות וחילוץ של הבנקים זה לא דבר זול.

10. Apner1 Member

כמובן שהיו עוד גורמים לגירעון, בינהם שתי המלחמות שבוש ניהל (וזאת אשמתו המלאה שהוא הסתבך בהן). לצד זה, הייתה ירידה גם ב*הכנסות* שארצות הברית קיבלה ממסים שנבעו, מן הסתם, מההנחות המס מרחיקות הלכת של בוש. העובדה הזאת לא מפריעה לרפובליקנים להאשים את אובמה גם בגירעון שקודמו יצר, ומנגד להאשים אותו שהמסים גבוהים מדי. הימין השמרני האמריקני הזוי כמעט כמו מקבילו הישראלי.

11. אלי מתחן Member

עיראק אולי היה קצת פזיז, אבל אפגניסטאן הייתה אחת המלחמות המוצדקות בשנים האחרונות.
    לחלץ את הבנקים בסכומים דמיוניים זאת הייתה פעולה שמתאימה לשמאל האמריקאי, אם אובאמה היה עושה את אותו דבר (כמו שעשה כמה פעמים) אתה והעיתונאים הייתם משבחים אותו.

12. Apner1 Member

לא דיברתי על חילוץ הבנקים. דיברתי על הירידה בהכנסות ממסים שהתרחשה לפני כן. בנוגע לחילוץ - אם כבר מחליטים לחלץ, אז חשוב שיהיה פיקוח לאן הכסף הולך, וחשוב שכספי החילוץ יחזרו חזרה לאזרחים בתור מס גבוה יותר. חילוץ הבנקים של בוש נעשה בצורה מטומטמת, והרעיון מאחוריו היה "להציל אותם בכל מחיר". ממשל בוש כלל לא ידע לאן הכסף הולך ומי הרוויח אותו. בתכנית החילוץ של בוש לא היו אפילו תקנות נגד הונאה. אותם בנקים, שיצאו מורווחים וגדולים הרבה יותר אחרי החילוץ, לא אולצו לפי תכנית בוש להחזיר את מרבית הכסף לאומה האמריקנית. כנראה שהצעד של החילוץ היה הכרחי ועל עצם קיומו אין הרבה ביקורת בשמאל האמריקאי, אבל אפשר היה לעשות אותו טוב הרבה יותר, ועל הדרך גם אפשר היה אולי לגרום לפיצולם.

13. Mamadu משתמשים של כבוד היכל התהילה

אולי בהשראת חג הפורים, בימים האחרונים יש עליה חדה במה שנקרא תקיפות על רקע לאומני. אולי מישהו יסביר למתקיפים שהערבים הם לא צאציו של עמלק?
    ועכשיו ברצינות,
    במקום לחפור על השוויון בנטל ועל כל הטרנדים האחרים הלא מעניינים, צריך לטפל בבעיות היותר חשובות, הבעיות האמיתיות של המדינה הזו. זה כל כך בשגרה שיהודי תוקף ערבי או שערבי תוקף יהודי, רק בגלל השיוך האתני/לאומי. מה שמפחיד בכל הסיפורים האלה, שאנשרים אשכרה באים בכוונה להרוג את המותקף (ע"ע העובד ניקיון מיפו), יש לי 1001 הסברים למה אותם אנשים מסוגלים לתקוף/להעליב מישהו אחר בגלל שיוכו האתני/לאומי, אבל אני לא מבין איך הם לא עושים חשבון לאף אחד ומוכנים להרוג מישהו רק כי הוא ערבי או יהודי.
    מה שלא פחות מסוכן, זה שהרוב "השפוי" מוצא נחמה או מעלים עין מהמקרים האלה, בטענה ש-"ואם נער יהודי היה מסתובב עכשיו בכפר מנדא, נראה לכם שהוא היה יוצא חי משם?". אם החברה תמשיך להתעלם מהתופעה הזה, אין לי ספק שמעגל האלימות הזה לא ייפסק ונתחיל לשמוע יותר ויותר על תקיפות כאלה וכמובן על נקמות מהצד השני.

14. Ice Cream חסה

שמח שאתה לא מסתיר את זה שגם מהצד הערבי יש תקיפות על רקע לאומני, אבל קצת קצת ניפחת את זה. נגיד שאני מוצא נחמה בזה שיש תקיפות גם של ערבים כלפי יהודים, זה לא כדי להצדיק תקיפות שיהודים מבצעים, אלא כי זה מחזק את הטענה שאני אנסה לומר בלי להישמע גזען ש"הערבים הם בעייתיים". כמובן שלא רק הערבים הם בעייתיים בעולם הזה ויש עוד מספיק חוליים אצלנו במדינה, אבל הערבים הם לא קוזאקים נגזלים.

זה שזה נמצא בתחתית סדר היום של התקשורת או אפילו שלנו זו כבר בעיה אחרת, ובשביל זה יש את הפורום כדי שמישהו יפנה את תשומת הלב לזה. מה שיש לעשות זה להעלות את זה לראש סדר היום של התקשורת, המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט שצריכים להתייחס לכל תיק בחומרה הנדרשת*, אבל לא יודע עד כמה גדולה התופעה הזו שאתה מדבר אליה שהיא כבר מכת מדינה, ולא משהו שאפשר למגר אבל לא להפסיק לגמרי, וקורה גם בכל העולם. מצד אחר יש עוד הרבה עניינים פליליים שבשגרה שהרבה יותר קריטיים לחברה מאשר שוויון בנטל, וגם הם לא מקבלים את היחס ההולם לא מרשויות האכיפה ולא מהתקשורת, אז אני מסכים.

* אולי גם צריך להעלות את זה לראש סדר העדיפויות גם בחינוך וכל מיני רעיונות של דו קיום מהבסיס (בתי ספר, ערים ושכונות מעורבות), אבל אני כבר רואה איך בכפר מנדא יקבלו בברכה התיישבות יהודית http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/wink.Xxx. או לסירוגין התיישבות ערבית ברחובות...

נערך לאחרונה ע"י מנהל: ‏27/2/13
  15. לייזר Member

1) אובססיה - להעביר ימים שלמים בלחיצות F5 בדיון שומם בפורום נידח ולהפליץ מגילות של תעמולה צפויה ומייגעת לעבר כל הודעה; לא אובססיה - לציין את האמור לעיל.
    2) אין הנחתום מעיד על עסתו. מזמן חדלתי לקרוא את המגילות שלך (ולכן צוחק רק על ההודעות הקצרות) אבל החלטתי לבדוק את הטענה לגבי ?דיון ענייני? באמצעות הקורבנות שכן מוכנים לקרוא אותן:
    כן, אתה חזק בדיונים ענייניים.

את שאר ההודעה שלך לא קראתי. מקווה שהסברת שם משהו מרתק לגבי כך שאני מאתרג את מילטון פרידמן, יאיר לפיד וסטנלי פישר.

דני,

דבר קריטי בסיפור האיסלנדי: מטבע עצמאי. היוונים (והספרדים, הפורטוגזים, האיטלקים והאירים) כלואים ביורו ולא יכולים לעשות את מה שכל מדינה עם עצמאות מוניטרית הייתה עושה במצבה, שזה להוזיל את המטבע שלה כפי שעשתה איסלנד.

ישנו גם מאבק אינטרנטי בין המפגרים של השמאל למפגרים של הימין באחריות להצלחה היחסית של ההתאוששות האיסלנדית: הצלת בנקים היא רעיון פוליטי ימני/שמאלני כשר למהדרין (אלא אם שואלים את הסהרוריים ביותר), כאשר מה שעשו באיסלנד נחשב גם לקיצון ימני יותר (רומני הרפובליקני הציע לתת ליצרניות הרכב של דורותיו לפשוט רגל במקום להציל אותן כפי שעשה אובמה הדמוקרט). הדיון על איסלנד הוא המשך מלחמת האוטופיות שכל אלו מנהלים על סקנדינביה. מצד אחד יש לך דבילים שאומרים שיש שוק עבודה ליברלי ביותר מכיון שאין שם שכר מינימום ממשלתי (שכר המינימום שם אינו לאומי אלא נקבע לפי תחום עיסוק בצורה אפילו יותר סחטנית וארכאית) ומצד שני יש לך את כל הסטיבי?ז.

מה אתה חושב שהיה קורה לאותו נער?

נערך לאחרונה ב: ‏27/2/13

משתמשים שצופים בדיון זה (רשומים: 2, אורחים: 12)

1. YYY
  2. אמיר ע