שמעתי את נאום אובמה. נאום מצוין, עשוי היטב, ולמרות שחלק גדול ממנו עסק בחנופה, נאמרו בו דברים נכונים. הוא דיבר מצד אחד על צדק, מוסר והחובה לתקן עוולות, עם רפרנסים לתקופת העבדות בארצות הברית; ומצד שני על האינטרסים של ישראל, והצליח לשכנע שהוא אוהב את ישראל ורוצה בטובתה. זה בדיוק השמאל המדיני שחסר כאן: שמצד אחד מדבר בראש ובראשונה על עשיית שלום וצדק, ומצד שני לא מתבייש בפטריוטיות שלו ובאהבה האותנטית שלו למדינה. אין אף מנהיג ישראלי שיכל היה לשאת נאום דומה. בוודאי שלא לפיד שמדבר בעיקר על גיוס חרדים לצבא, לא נתניהו שמקדש את הקיפאון, ולא יחימוביץ' שמתחמקת מהנושא כל הזמן. יחד עם זאת, שום דבר לא ישתנה בעקבותיו. גם השמאל יצא מרוצה (מהדיבור על שלום ועל צדק) וגם הימין (מכך שארצות הברית תמיד תעמוד לצידה של ישראל לא משנה מה). כל עוד נתניהו שמפחד לקחת סיכונים עומד בראש והשותפים שלו מסכימים בשתיקה והאדישות של הציבור הישראלי - שום נאום מוצלח לא ישנה דבר. אם לצטט את אובמה: "כפוליטיקאי אני יכול להבטיח לכם - מנהיגים פוליטיים לעולם לא יקחו סיכונים אם האנשים לא מבקשים מהם לעשות את זה. הקולות שלכם חייבים להיות חזקים יותר, התקוות שלכם צריכות להתוות את הדרך קדימה".
יותר בכיוון של זן של אנשים לא נשואים ובלי ילדים, שמצליחים לשלב גם לימודים וגם עבודה, אפילו שהם צריכים לממן חלק משכר הלימוד שלהם. אם לכולם יש אינטרס, אז כולם ידאגו לו גם בלי המדינה.
כן. בישירות או בעקיפין. מי בדיוק מצליח? אתה חושב שמי שעובד ולומד לא פוגע לעצמו בלימודים? אף אחד לא הכריח אותם להביא ילדים, דתיים לאומיים גם משלמים, גם מולידים ילדים וגם עובדים, אני לא רואה אותם מבקשים שמישהו יתן להם משהו. המדינה זה כולם.
כי הייתה תגובה. שר הביטחון בוגי יעלון החליט לסגור את מעבר כרם שלום לסחורות (ולא מדובר על אמצעי לחימה). בנוסף, שטח הדיג בעזה צומצם מ-6 מיילים ל-3 מיילים. כל אלו מהווים עונש קולקטיבי נגד האוכלוסיה בעזה, ולא נגד המחבלים שירו לשטח ישראל. כמו כן, צריך לזכור שישראל הפרה את הפסקת האש עשרות פעמים, ובהפרות אלו נהרגו ארבעה פלסטינים ונפצעו עשרות. באחת מהם בנובמבר שעבר, רק יומיים אחרי "הפסקת האש", בצה"ל סיפרו כי כ-300 מפגינים התקרבו לגדר בחאן יונס ועשו נזק, ובתמורה הם ירו באוויר לאות אזהרה. האמת היא, כמו שאפשר לראות בתיעוד*, שהיו שם כמה עשרות מפגינים ביחד עם בחור בן 20 בשם אנואר עבדול האדי קודאיה, שהפגינו באדמתם, ואז חייל צה"ל פשוט יורה לו בראש, והוא מת. במקרה אחר ב-11.1.13 נהרג אנוור אל-ממלוכ, בן 20, תושב שכונת א-שוג'אעייה בעיר עזה, מירי חיילים בסמוך לגדר המערכת, אחיו סיפר שהוא למד למבחן מחוץ לביתו כשנורה. גם במקרה הזה הצבא אמר שפלסטינים התקהלו במקום אסור וגרמו נזק לגדר. חשוב להוסיף גם שהצבא התקשה מאד להסביר מה גודלו של האזור האסור ופרסם נתונים סותרים**. מיותר לציין כי נגד עשרות ההפרות הללו לא נשמע גינוי מאף גורם ישראלי רשמי. * http://eishton.wordpress.com/2012/11/24/bloody_keyboards/ ** http://www.facebook.com/photo.php?fbid=435...&type=1&theater שוב מוכח שנסיגות לא מלאות גורמות לטפטוף רקטי אל ישראל, בזמן שנסיגות מלאות כפי שהתבצע בלבנון שומרות על שקט הרתעתי כבר שנים.
אז נתן לילדים האלה לגווע ברעב? נסתום לנשים חרדיות את החצוצרות? או שנחטוף אותם לבתי יתומים (שגם עולים כסף, והתנאים שם ירודים אף יותר). דתיים לאומיים לא לומדים תורה מהבוקר עד הערב, כמו שמצופה מהעילויים, ודתיים לאומיים לא מביאים ילדים בגילאים האלה ובכמויות האלה. אם אתה שואל אותי, אז ברגע שהחרדים, וכמוהם גם הערבים, ידעו שאף אחד לא מתכוון לשלם להם על הילדים שהם עתידים לביא, תוך 20 שנה הם יצאו לעבוד. לבטל את הקצבאות בבת אחת זה לתלי. אז כולם, או אלה שיש להם אינטרס שיהיו אנשים משכילים ומועילים, יסבסדו לימודים אקדמיים גם בלי שהמדינה תגבה/תגנוב מהם כסף, תעביר בין פקידים שיקחו כל אחד פרוסה מהעוגה, ויחלקו אותה בין פקולטות וסטודנטים שונים לפי הקריטריונים הלא בהכרח אובייקטיביים שלהם. פתחי אסדי, מוחמד ורביע טלוזה, חביב עווד, מוחמד פאעור, שנאתי שנאתי ואמיר נעים מהנהנים בהסכמה...
איך זה בעקיפין? אני בטוח שייש גם מקצועות באוניברסיטה שהם נלמדים "כי ככה" כי זה אקדמיה. סטייל מתוך אמונה שצריך להרחיב אופקים ולדון ולדוש בנושאים גם אם הם נראים שוליים. אם נשווה אדם שלומד איזה משהו בסגנון היסטוריה של האומנות לעומת אאדם אחר שלומד הנדסת מבנים או מהנדס כימיה או חשבונאות. הרי התרומה של הראשון היא לא ברור למה ולמי כאשר התרומה של השלושה האחרים ברורה לחלוטין בשוק העבודה. חבר שלי למד פילוסופיה והוא יכול (במילים שלו) לקחת את התואר הזה ולתקוע אותו לעצמו למקום שהשמש לא זורחת בו. במקום לעשות את זה הוא עכשיו יועץ משכנתאות בבנק כי אח של חברה שלו לשעבר סידר לו את זה. למי המקצוע הזה תרם חוץ מלעזור לאנשים לעשות תואר "טייס אוטומטי" לתואר שני כלשהו אני לא בטוח. אפשר להגיד שזה תורם לחשיבה כזאת או אחרת, בקורתיות וסדר בחשיבה או הדרכה בה. בכל אופן אני פחות או יותר מסכים רק שאני חושב שזה אוברטייטד.
בעקיפין זה בדיוק מה שתיארת. צריך גם לזכור שאוניברסיטאות מעולם לא היו trade schools ושהן לא הוקמו כדי לספק עובדים לטבע ולאמדקוס. במציאות הנוכחית יש מקום להתאים את שכר הלימוד, במידה והוא מסובסד על ידי משלמי המיסים, לצרכים של הכלכלה המקומית. אין שום ספק שיש ?אקדמיה למען אקדמיה?, אבל ברוב המקרים כוחות השוק דואגים להגביל את הטמטום. אגב: http://online.wsj.com/public/resources/doc..._Back-sort.html פילוסופיה רחוקה מאוד מלהיות תחום לימוד בעייתי. השכר ההתחלתי נמוך בהתאם לכישורים המוגבלים ולכיוון הלא ברור של הבוגרים, אבל הרוב נוחת על הרגליים. האסונות האמיתיים של האקדמיה הם תחומים חסרי סטנדרטים לחלוטין כמו סוציולוגיה. הפער ניכר מאוד גם בקורסי מבוא.
כמה אנשים נראה לך שלומדים פילוסופיה? כמה לומדים תולדות האומנות? מדובר על בערך עד 5 אחוז מהאוניברסטאות. מתוך אלה שלומדים, חלק גדול משלבים את זה עם מקצועות ריאליים. זה משאיר מעט מאוד "אוכלי חינם". בסך הכל מדובר על כמות מאוד קטנה של אנשים, שבניגוד לחרדים, אף אחד מהם לא מצפה שמישהו ידאג לו לכל החיים. חוץ מזה שלמרות הדמגוגיה, העלות השולית של סטודנטים לתארים האלה היא אפסית. הכיתות כבר קיימות, אין שום ציוד מתוחכם, אין מעבדות שצריך לתחזק. הדבר היחיד שעולה כסף זה מרצים, שגם פה מדובר על עשרות בודדות בכל אוניברסיטה. הם לא יגוועו ברעב. אנשים נוטים להמנע ממצבים כאלה. לא מפתיע אותי שבמקרה הזה אתה לא "חסיד של ממשלה". אני לא יודע איזה הערצה קיימת לך ללומדי התורה, הם בטוח לא לומדים יותר מהחבר'ה באוניברסיטאות. השבוע הייתה כתבה ורשמו כמה שעות הם לומדים, נטו אני לומד פחות או יותר אותו דבר, כולל חזרה על החומר והכנה למבחנים אין בכלל מה להשוות בינינו. וזה בלי לדבר על הזמן שאני צריך לעבוד. ואני לא לומד את המקצועות הבאמת רציניים וקשים.
אתה צוחק נכון? סגר אזרחי? מצור ימי? הגבלת סחורה? ניתוק כמעט מוחלט מהגדה המערבית? שטח מצומצם לדיג כשמי שמתרחק ממנו נמצא בסכנת חיים? הגבלת קלוריות לאדם ביום? ענישה קולקטיבית ואיסור מעבר של מוצרי מותרות לשם? זאת הדוגמא המושלמת לנסיגה חלקית, ונחשב על ידי ראש ממשלת בריטניה כבית הכלא הפתוח הגדול בעולם. לנסיגה מלאה היה באמת סיכוי להצליח כמו בלבנון. אני, כמובן, מעדיף נסיגה מלאה בשיתוף פעולה עם הצד השני.
מיסטר ג?ו קול ולייזר הנקודה שלכם ברורה. אני מחזיק בדעה דומה אני פשוט חושב שלהגיד שכל המקצועות תורמים כך או אחרת זה שאפתני. שכן בתור אחד שהוא לא התומך הנלהב ביותר של האקדמייה האקדמו אקדמאית (כל המקצועות האלה שהבאנו בתור דוגמאות). לגבי ההסגר על עזה, האם זה נכון מה שכתוב בויקיפדיה שההסגר הוא מ2007? (ממקורות אקדמו אקדמיים http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/biggrin.Xxx ) ההסגר הימי הוא מ2009, חוץ מזה ב2008 בגץ קבע שמאז 2005 לישראל אין שליטה על המתרחש בעזה והיא לא כח כובש או כל דבר אחר בסגנון.
איפה אמרתי את זה? לשיטתי היה צריך לבצע את הנסיגה בשיתוף הרשות הפלסטינית, והיה צריך לבצע נסיגה מלאה. בגלל שישראל עדיין שולטת על תחומים רבים בעזה ומענישה את האזרחים, החמאס יכול עדיין להאשים את ישראל בכל הצרות בעזה (למרות שאנחנו יודעים שזה לא כך). אני מאמין שההשפעה של הסגר והענישה הקולקטיבית אינה חיובית, וכמוני חושבים גם לא מעט מומחי ביטחון ואפילו ראש הממשלה נתניהו צוטט כשאמר: "אני חושב שהסגר האזרחי פגע בסגר הביטחוני. במקום להעצים את המעמד שלנו ואת התביעות שלנו מול החמאס, הוא בעצם התחיל לערער את העליונות המוסרית שלנו". מזגן: אכן, הסגר הוטל אחרי עליית החמאס לשלטון בעזה, אבל כבר מאז הנסיגה ישראל שלטה על תחומי החיים בעזה, הגבילה מאוד את ערוץ המסחר העיקרי שלהם (בגדה המערבית) והגבילה את חופש התנועה שלהם, אם כי בצורה הרבה פחות קיצונית. ב-2007 הוטל סגר קשה מאוד שהגביל את מספר הקלוריות לתושב בעזה, שאסר על ייבוא מוצרי מותרות לעזה (למשל: שוקולדים, ממתקים, צעצועים, כוסברה ועוד עשרות מוצרים שאין להם קשר לביטחון ישראל), הגביל עוד יותר את התנועה והמסחר. מרבית ההגבלים (בעיקר המגוחכים ביותר שלנו) הוסרו שבוע אחרי משט המרמרה והלחץ הציבורי נגד ישראל. עוד הגבלים הוסרו בהפסקת האש שלאחר "עמוד ענן". עכשיו בוגי יעלון מחזיר אותם חודשים ושנים אחורה. אכן, בג"ץ הוא זה שהכשיר את כל פשעי הכיבוש הישראלי ותמיד קיבל את עמדת מערכת הביטחון, מגוכחת ושקרית ככל שתהיה. היום אנחנו יודעים שמערכת הביטחון שיקרה בבג"ץ לגבי תוואי גדר ההפרדה, ושהשיקולים לבנייתה לא היו רק ביטחוניים, אלא גם כדי לכלול כמה שיותר אדמות בגדה המערבית בשטח ישראל. בית המשפט הבין-לאומי בהאג ראה את זה כבר אז, בג"ץ לא. אחרי זה עוד מחשיבים אותו כ"שמאלני". אם אתה רוצה לדעת עוד על הסגר, אני מציע לך לפנות או לויקיפדיה האנגלית או לארגוני זכויות אדם. על ויקיפדיה העברית, שמגדירה את אורית סטרוק כפעילת זכויות אדם, ומגדירה את טבח קיביה כ"פעולת קיביה" אין לך סיבה לסמוך. היא מאוד מאוד מוטה פוליטית.
אוקי אנחנו מדברים על נסיגה מוחלטת נכון? בג"ץ קבע שב2005 היתה כזאת. מה שקרה אחר כך זה סיפור אחר שהוא השתלשלות האירועים איומים ככל שיהיו כגון "נסיון ההרעבה של תושבי עזה על ידי מדינת ישראל בבית הכלא הגדול בעולם".