כתבה על שתי משפחות שמרוויחות משהו בסביבות העשירון השביעי-רביעי, לא יודעות להתנהל בצורה כלכלית אחראית, לוקחות הלוואות ומוציאות יותר כסף ממה שיש להן. ואז מגיעה עמותה נחמדה, עושה כמה צעדים מתבקשים ופתאום המשפחות האלה מצליחות לחסוך כסף. מה המסקנות? א'. אין חינוך פיננסי מספיק במדינה. ב'. אנשים מצפים שהבנקים לא ינסו להרוויח כסף. ג'. ביבי אשם.
יש חמש אופציות, או שאתה טרול או שלא קראת את הכתבה או שקראת ויש לך בעיות בהבנת הנקרא או שאתה מצביע בוז'י או all the above. אני מודה שקראתי רק על המקרה הראשון של בני הזוג ״איך הגענו ל-100 אלף?״, עכשיו בוא תסביר איך נתניהו (או כל אדם אחר מלבד בני הזוג) אחראי למצבם? כולי עין.
Mellow29 - לגבי ביבי זאת הייתה בסה"כ בדיחה סרקסטית על טקטיקת הפחדת העם שלו. אני לא אומר שאין בסיס להפחדות, אלא שהוא פשוט עושה את זה בכזאת דרמטיות והגזמה שחייבים לצחוק על זה קצת. בקיצור, ממליץ לך לא לקחת את ההערה שלי ברצינות, כמו שלמשל לא תיקח ברצינות בדיחות פוליטיות של ארץ נהדרת וכד. מן הסתם שכל מי שקרא שם על המקרים הקיצוניים לדעתי של משפחות שמרוויחות 17K בחודש ונמצאות באוברדראפט שהן נמצאות, או לחילופין לוקחות הלוואה מהבנק על מנת לכסות עליו(.....), יכול די בקלות להסיק שהאשמה העיקרית כמה שקצת קשה להגיד את זה היא על המשפחות. עם זאת, כמו שאמרת לכך שאנחנו לא מקבלים חינוך כלכלי מספיק טוב בבתי הספר, או לכך שבכללי ממש לא קל לחיות בארץ מבחינה כלכלית, גם כן יש משקל במצב. ואני מסכים שהעמותה היא צעד מצויין, רק חבל שהמדינה לא דואגת שהם היו לומדים את הדברים האלה מראש. מזגן - אותו כנ"ל עם המלצה של להתחיל לדבר לאנשים כמו בן אדם ולא כמו מזגן
אוי, נעלבת? וואי, אני מזה מצטער. קח e-tissue תנגב את הדמעות. (בדיחה סרקסטית על הדרמטיות של ההודעה שלך. ממליץ לא לקחת ברצינות) הנסיון שלך לקשור את הבעיות של בני הזוג לראש הממשלה בעזרת ״בדיחה סרקסטית בסגנון ארץ נהדרת״ הוא זה שגרר את התגובה. עכשיו נסגת מראש הממשלה והטלת את האחריות על (עליו בצורה עקיפה) ״המדינה״ (מה שזה לא יהיה, מהקונטקסט אני מתאר לעצמי שהכוונה היא למשרד החינוך?). לקיחת הלוואה בכדי לכסות את האוברדראפט הוא צעד נכון והגיוני לגמרי במקרה שבו ההלוואה נושאת ריבית נמוכה מהריבית (הקנסות, וחיובים אחרים) שנושא האוברדראפט (אפשר לחסוך כך מאות שקלים מדי שנה). עובדתית הזוג הצליח לצמצם את הוצאותיו לרמה שתואמת את ההכנסות שלהם ועוד להשאר עם יתרה בתום כל חודש. ככה שהאשמה היא כולה שלהם. אולי ״המדינה״ צריכה להקים גוף חינוך חדש (ועתיר משאבים, אולי נמצא איזה אמיר פרץ שינהל אותו) שירוץ ויצוד דלת אל דלת דבילים כלכליים כמו הזוג הנ״ל ויטיף להם תורת ״האח הגדול החסכן״? רעיון!
יותר מאלף מוסלמים הקיפו בית כנסת באוסלו, נורבגיה כמפגן הגנה המכונה 'טבעת השלום' לאחר הרצח בדנמרק השכנה. לינק.
לא, האשמה נופלת על הכתפיים של המדינה על שלא סיפקה את האינפורמציה והכלים שקיבלו הזוג בעת ייעוץ פיננסי קצר כשהם היו במסגרת חינוכית הנשלטת ע"י הממשלה. אני זוכר כשהייתי ביסודי לפני כשני עשורים היה לנו מקצוע שנקרא "כלכלת בית". זה רחוק מלהיות כמו שזה נשמע. למדנו בכיתת-מטבח איך "לבשל". מאחר ולא היה אפילו תקציב לתנור אז למדנו איך למרוח שוקולד על ביסקוויט פתי בר. אין פלא שהשיעור ירד מתכנית הלימודים עוד לפני סיום השנה. מאז ועד תום 12 שנות לימוד זאת הייתה הפעם האחרונה שדיברו איתנו על "כלכלה". בתי ספר (יסודיים ותיכונים כאחד) לא באמת מכינים את התלמידים לעולם שבחוץ. רוצים להקטין את מה שנקרא הלם שחרור ו-"לייצר" אזרחים טובים יותר שהם תורמים יותר לחברה מאשר מהווים עול? תשקיעו בחינוך. את הפסקה שלך ניתן להמשיל למצב בו אתה מבקש שיביאו לך את המפתח לדלת אבל אתה לא אומר היכן הוא נמצא. לכו תחפשו אותו. חלק ימצא לבד וחלק לא. מי אשם? אתה. אילו היית אומר אז אחוז גדול יותר באופן ניכר היה מוצא את המפתח.
בהקשר הזה יש לי הזדמנות להביא לכאן פוסט מבלוג מעניין מאוד שנחשפתי אליו השנה. אזהרה: תוכן ליברטריאני - כל מי שמעדיף לקרוא טקסטים מלטפים על משפחות מהעשירון הרביעי שנכנסות לחובות וביקורת על הממשלה לא ימצא אותם שם. חינוך פיננסי חשוב מכדי שיילמד בבתי הספר - הסולידית
אם הוא כזה קצר להערכתי הוא גובל בcommon sense. מדובר כאן ביותר רצון מאשר כל דבר אחר. הכל מסתכם ברצון האישי שלך לסיים את החודש במאזן חיובי אחרי שיקלול של הוצאות והכנסות. המשל שלך מדבר על אמיר ואסתי בגיל 16 בשיעור "כלכלת בית" עם המורה בתיה המדברת איתם על המרת 40,000 השקל משיכת יתר בהלוואה בבנק (אולי הממשלה מספקת הלוואות כאלו, אין לי מושג) באחוז שפוי יותר. אפשר גם להזמין נציגים של בנקים פרטיים שימכרו הלוואת מראש עם סטנדים והכל. הפתרון היותר אלגנטי זה לעזור לאסתי לעולם לא להגיע למצב הזה. כאן אתה מבקש ללמד את אמיר (החרמן, בהנחה שהכל תקין אצלו בגיל 16)\אסתי לוותר על יס\הוט. ואחרי שכל זה יכשל (ועם כל העלות שכרוחה בכך) כולנו נגיד הידד! כי "המדינה" סיפקה המפתח לדלת שאמיר לא התכוון לפתוח לעולם כי הוא היה עסוק בשיחת טלפון (באייפון 6 שלו) עם נציג הוט לגבי הוספת ערוץ הספורט לחבילה.
@מזגן מה לעשות ש-common sense אינו נפוץ כמו שהשם שלו מרמז? תראה, אני לא אומר שהממשלה אשמה בהכל אבל על אותו מטבע גם לא אותם אנשים שמתקשים לכלכל את עצמם נכון כי מעולם לא קיבלו את הכלים הנכונים. בדיוק כמו שהטור המצוין שהביא @Mellow29 ישנם הרבה גורמים לבעיה הזאת ואף אחד לא לשטוף את ידיו מאשמה. מה הם הפתרונות עבור העתיד? הקפיטליזם וההשפעות השליליות שלו על החברה לא יעלמו בזמן הקרוב אז צריך לעבוד סביבן. לדוגמה: מי שאחרי צבא ונמצא באוברדראפט שאינו יכול להוציא את עצמו ממנו בכוחות עצמו יחויב להשלים בהצלחה קורס פיננסי כאשר עלות הקורס תרד מהפיקדון הצבאי. אולי בנקודת הזמן הזו כשהראש טמון בחובות ולא רק בחזה של בת הזוג אז תהיה מוטיבציה גדולה יותר להקשיב ולהצליח.
אם אתה נהנת מהפוסט הזה, כדאי שתיקח בחשבון את השקפת העולם של הכותבת (קפיטליסטית - ליברטריאנית). הפתרון הוא ממש לא כפייה בדמות קורס פיננסי חובה - באיזו זכות אתה (=המדינה) יכול לחייב אותי לקחת קורסים שאני לא מעוניין בהם? אם הייתי מעוניין כנראה שהייתי עושה את הדברים האלה, מרחיב אופקים ע"י קריאת חומר פיננסי באינטרנט או בספרים, מתנהל בצורה מחושבת יותר וכו'. אם אני מעוניין לקנות את הגאדג'ט הכי נוצץ בשוק, להחזיק שתי מכוניות ולבזבז כסף על דברים שהוא לא יכול לממן, זו הבעיה שלי ושל המשפחה שלי, לא של קהל קוראי YNET.
באותה זכות שהמדינה תשלח אותך לקורסים של נהיגה מונעת אם אתה נהג גרוע, באותה זכות שהמדינה תשלח אותך לסדנאות לשליטה בעצבים אם אתה לא שולט בעצמך, באותה זכות שהמדינה מחייבת אותך לטפל בעצמך בעוד מספר רב של מקרים כאלה ואחרים. אחלה, תבזבז כמה שאתה רוצה ותגיד לי איך התסריט הזה נגמר. כאן בדיוק נמצאת הבעיה של החברה של ימינו. לא מצליחים לראות סנטימטר מעבר לאייפון. מעשה לפני מחשבה, השלכות בצד.
@StevenGerrard הפיקדון הצבאי הוא אינו איזו מתנה. זה סכום שמתווסף לתשלום הבזויני שהחיילים מקבלים גם ככה. אין לנו ולמדינה שום זכות להתחיל לשחק איתו. אני מסכים שבנקודם זמן פוסט צבא הראש של האנשים יותר מסודר מאשר בגיל הטיפשעשרה. אני גם מסכים עם פלקט שאין הרבה קשר בין קורס נהיגה מונעת לקורס אותו אתה מציע. הקורס שאתה מציע קרוב יותר לשבוע הכנה לאזרחות אותו עוברים חיילים לקראת תום השירות הצבאי. גם אין פה איזה מדע גרעיני. במקום לקנות ג'ינס דיזל אותו אמיר צריך לקנות ג'ינס זול. זה כל הקורס. במקום לחתום על מסמכים כמו איזה בוק בבנק מר אמיר בן ה-40 צריך לשאול שאלות לגבי המספרים. עם הרצון להכנס למסגרת חיובית (מבחינת מזומנים) יגיעו גם הcommon sense. אין צורך לכפות קורסים ולשלם עליהם סכומי עתק מכספי המסים.
רוב מי שבחובות נמצא שם בגלל שני דברים : הוצאות בלתי צפויות ופגיעה זמנית בהכנסות. גם אם אתה אדם מאוד מחושב, לא כל ההוצאות שלך נלקחות בחשבון, ולפעמים בטווח הקצר אין לנו אפשרות לקצץ בהן מספיק.