@StevenGerrard אם תעבור על החוק על הכביש ותסכן חיי אדם של אנשים מסביבך, תישלח לקורס נהיגה מונעת. לקיחת הלוואות, צריכה מוגזמת של מוצרים חסרי תועלת וכו' היא לא עבירה על החוק ומסכנת בעיקר את האדם עצמו (ואולי את בני משפחתו הקרובים שמשלמים את המחיר). היא פשוט התנהגות פיננסית כושלת ואין שום סיבה לגלגל את האחריות מהפרט אל המדינה. כמו שמזגן כתב, ה"קורס" הוא בעצם כמה כללים בנאלים שאדם עם אינטלגנציה ורצון יכול להבין גם בלי קורס חובה. ברשותך אגייס שוב את הסולידית, שפשוט כותבת יותר טוב ממני אז אעשה רק קופי-פייסט: ---- מי יציל את ליצני המינוס? איפה הממשלה, איפה הרגולטור, איפה הבייביסיטר הרחמניה, שתמנע מהם למנף את סגנון חייהם בכסף שטרם הרוויחו? די לרחמים העצמיים. די לקורבנות. די להסטת האחריות. הגורם היחיד שנושא באחריות לעובדה שאתם משלמים ריבית על אשראי צרכני הוא זה המביט בכם מן המראה. הוא שנכנע לדחפים קמאיים, לחרדות מעמדיות, ללחץ חברתי, לתשוקות שהופכות לצרכים שהופכים להתחייבויות. "הר החובות" של הציבור הוא ביסודו בעיה התנהגותית-אישית, לא בעיה ממשלתית. משכך, היחיד שיכול לפתור אותה הוא הפרט עצמו. חדלו לצרוך אושר בר חלוף בכסף של אחרים. חסלו כל חוב. חסכו כמו משוגעים. השקיעו בתבונה. במקום לשלם ריבית לאחרים, עצבו את סגנון חייכם כך שאחרים ישלמו לכם ריבית. אחריות אישית, מכירים? GET SOME -------- שלא יובן אחרת, אני מסכים לגמרי עם מה שכתבת בחלק השני של ההודעה שלך, זו אכן אחת הבעיות הבולטות על סדר היום הפיננסי/חברתי, אני רק מתנגד לכלי התקשורת שנהנים לפרסם זבל מלא רחמים-עצמיים כדי להביא רייטינג, ומתנגד לפוליטיקאים שעושים רווח פוליטי כשהם משכנעים את הציבור שהוא באמת מסכן והמדינה נכשלה בטיפול בו. גם למדינה יש אחריות מסויימת, אבל יש חוסר איזון גדול מאוד בפולטיקה ובתקשורת - מעט מדי אנשים מדברים על האחריות של הפרט על מצבו.
כאן אני חולק עלייך, לפחות באופן חלקי. הפיקדון הצבאי אינו מתנה ולכן לא צריך לשמש כצ'ק שמן בחתונות. כספי המדינה לא צריכים לממן סידורי פרחים, צלחות מהודרות ואת הזמר המזרחי הלוהט התורן כדי שיבוא לעשות שמח. הפיקדון הצבאי צריך להיות עבור רכישת השכלה גבוהה, סיוע בדיור ומצב רפואי המצריך הוצאה גדולה בלתי צפויה (מה שכרגע הוא אינו מכסה) אבל אנשים שלא השכילו להשתמש בפיקדון תוך 5 שנים, לא מגיעה להם הזכות למשוך את הסכום הזה כדי שיבזבזו אותו כאהבת נפשם על אייפונים ושטויות. אתה ו @Mellow29 די מקלים ראש בנושא כשאתם מצפים שלכולם תהיה את רמת האינטליגנציה שיש לכם ושלכולם תהיה את היכולת להתמודד עם אתגרים פיננסים גם בלי שיהיו להם את הכלים. חברה חזקה כמו החוליה החלשה שלה וזה לא משנה מדוע אותם אנשים הם החוליה החלשה, כלכלת המדינה לא תבריא מבלי לטפל גם בהם.
אולי אם תרגיל את האנשים לקחת אחריות על החיים שלהם ולא תשטוף להם את המוח (לא אתה אישית, אני מדבר על תקשורת ופוליטיקאים מזן מסוים) בתעמולה שעיקרה "המדינה צריכה לדאוג לכל מחסור", הם יתמודדו עם האתגרים האלה טוב יותר. אני לא חושב שמדובר באתגר פיננסי כמו אתגר חברתי-התנהגותי - היכולת להתמודד עם לחץ חברתי, לדחות סיפוקים, לחשוב קצת קדימה. לאנשים שלא חונכו להתמודד עם הדברים האלה, לא יעזור שום קורס שילמד אותם כל מיני נוסחאות לוגוריתמיות של תשואה. כמו שמזגן ניסה להעביר לך קודם, האנשים האלה ילכו לקורס החובה הזה עם פרצוף תחת (נהיגה מונעת שהכרת קודם זו דוגמא נהדרת, יצא לך לשמוע מאנשים שהיו שם עד כמה הקורס הזה רציני?), ואולי בסוף יפצו את עצמם באיזה ג'ינס ב-500 שקל. נשאלת גם השאלה עד כמה אתה יכול "לכפות" על הפרט את הערכים האידיאלים שאתה מאמין בהם. נניח שאנחנו מסכימים שזו התנהגות הרסנית שהאדם מחיל על עצמו, וצריך לחנך אותו לדחיית סיפוקים ולמחשבה על העתיד, ולשם כך צריך להקצות כמה מיליונים. מה השלב הבא? נתחיל לכפות על אנשים "קורס בישול אוכל בריא" אם נראה שהם צורכים יותר מדי ג'אנק פוד? נחייב אנשים ללכת לחדר כושר פעם בשבוע, או שאולי נדרוש מהם להתנדב לקשישים כדי לפתח את חוש האלטרואיזם שלהם? זה כבר דיון מורכב יותר שגולש מחוץ לנושא של הכתבה שהעלת, אבל לגבי עניין החובות אני רק אסכם: הכלים נמצאים שם - עמותות כמו "פעמונים", אתרי אינטרנט, ספרים, פורומים. מי שיש לו את הרצון, ימצא את הכלים. מי שאין לו, לא יעזור לו כלום.
אני מסכים איתך מלו אבל רק לא מאמין לגמרי שלא יעזור כלום לגבי מי שאין לו רצון להתעמק בנושא, כי גם לי לא היה רצון ועצבים ללמוד אנגלית ואזרחות בבית ספר אבל מכיוון שאלו דברים חשובים ודחפו לי אותם בכוח, למדתי אותם והרווחתי מכך. לדחוף את זה מתישהו בכיתה יב' בתוך אזרחות או משהו אולי לא יהיה דבר רע אחרי הכל, כי זה ממש לא דורש יותר מ 3-4 שיעורים. כן גם תזונה נכונה היא צו השעה וגם זה משהו שאפשר להסביר עליו פה ושם בשיעורי חינוך גופני. המדינה מאפשרת חופש ותחרות ובכך כולם דוחפים לנו אוכל זבל ולכוח הפרסומת יש כוח אדיר שאסור לזלזל בו, לכן המדינה צריכה להבין את העוצמה והנזק שזה עושה וצריכה לאזן דרך חינוך. לא בטוח שזה פיתרון להאכיל את האנשים בכפית כמו גם לתת להכל לצאת מידי שליטה. בוא נקרא לזה שמירה על סדר ולא התערבות בחיי הפרט ואת זה בעצם כל מדינה עושה במידה מסויימת ובצדק.
כל בנאדם עם קצת שכל מודע לכך שיש ריבית רצחנית על המינוס, כל בנאדם עם קצת שכל מודע לכך שהוא יכול לחיות את החיים גם בלי לקנות אייפון חדש כל שנה. הבעיה היא לא האינטלגנציה, הבעיה היא המנטליות שחושבת שמותר לך לדרוש לחיות בהפקרות מוחלטת ולדרוש שהמדינה(=משלמי מסים) תחלץ ותממן אותך, הבעיה היחידה במדינה זה שהיא לא מתגמלת אזרחים שעובדים קשה ומתנהלים באחראיות (על ידי כך שהם משלמים מסים כדי לממן אנשים חסרי אחראיות), ולפעמים גם גרוע יותר.
זה לא רק behevior modification (במקרה הזה: דחיית סיפוקים ו/או התעלמות מלחצים חברתיים). זה להיות מסוגל לנהל מעקב אחר כל שקל שנכנס ויוצא. זה במידה מסוימת, אם כי לא חובה, גם לדעת להשתמש בתוכנות עזר כמו אקסל. זה להבין כיצד להפחית חשבון חשמל למשל (וכאן יכול להיכנס הדיון שלי בנושא שינוי אקלים, ייצור אנרגיה והתייעלות אנרגטית). זה לדעת על רשות המסים: חובות וזכויות, וכו'. כלכלה אישית אינה נושא כל-כך צר כמו שאתה מצייר. יצא לי לראות פעם איזו תכנית בטלוויזיה עם השף ג'יימי אוליבר. המטרה הייתה להראות להורים מה הילדים שלהם אוכלים בקפטריה של בתי הספר. אז הוא כינס אותם בחצר והכניס משאית, נניח של שומן או סוכר או מלח, ושפך את התוכן על הרצפה של כל אחד החומרים המזיקים לבריאות האלה. נוצר הר קטן ואז הוא אמר זה מה שילד בריטי ממוצע אוכל בשנה. המטרה הייתה לגרום להורים להזדעזע מספיק כדי שיפעילו את הכוח שלהם על העירייה או משרד החינוך (לא זוכר) על מנת להכשיר את ה-launch ladies להכין אוכל יותר בריא, כזה שהילדים גם יאכלו, וזה עבד. ברור שהרבה יותר קל לחולל מהפכה, לא משנה מה גודלה, אם כל הצדדים מכירים בבעיה ומוכנים להירתם על מנת לפתור אותה. מה זה אומר לגבי ארץ ישראל וכיצד מהפכה בתחום התזונה והבריאות יכולה להתרחש כאן? אני לא יודע אבל זה גם לא התפקיד שלי לדעת. ישנם אנשים חכמים יותר שנמצאים בתחום הזה שנים והם אלה שצריכים לספק את התשובות. קראתי פעם שרוצים לשים מדבקות על אריזות אוכל ושתייה בצבעים שונים שיסמלו את מידת הנזק שהמוצר עלול לחולל בגוף שלך. המטרה היא בהתחלה שאנשים ייטו יותר לעבר האוכל הבריא ובכך לגרום לחברות שמוצריהן לא נמכרים לשפר את הערך הבריאותי של המוצר ע"י הפחתה של סוכרים או מלחים או שומנים או כולם ביחד. לא יודע אם זה יעבוד אבל זה בהחלט בכוחה של הרשות המחוקקת לבדוק וליישם. לא יודע אם זה כלל ארצי, נדמה לי שכן, אבל קיימת תכנית שנקראת "מחויבות אישית" עבור תלמידי תיכון שמטרתה היא בדיוק זה - לפתח את חוש האלטרואיזם.
ניהול מעקב באקסל, חסכון בהוצאות היומיומיות והתמודדות עם רשויות המס הם נושאים מורכבים מאוד, זה נכון, אבל אתה לא יכול להכריח בני אדם ללמוד דברים כאלה. אם המטרה היא רק "לשמור עליהם מעצמם" ולא להפוך אותם למומחים בתחומם, הרי שהתורה של 'מזגן' תספיק ל-90% מהאנשים. הדוגמא עם ה"מחויבות האישית" תומכת מאוד בטענה שלי. אני לא יודע לפני כמה שנים אתה היית צריך לעשות את זה, אבל אני זוכר די טוב איך זה התנהל אצלנו בתיכון. מעטים (אלה שהתנדבו גם ככה במד"א ובמקומות אחרים) באמת התנדבו את מכסת השעות הדרושה, חלק התנדב קצת לכבוד הפרויקט ובפועל רשם הרבה יותר שעות ממה שתרם, והרוב פשוט לא עשה שום דבר. אני חושב שביה"ס בכלל לא טרח לאסוף מאיתנו את הפנקסים, ולא ידוע לי על אדם אחד שהציון שלו הושפע מזה... כמובן שכל התהליך לווה בהפחדות של "אם לא תתנדבו לא תקבלו תעודת בגרות" ושטויות מהסוג הזה. זו באמת הדוגמא החינוכית שאתה מצייר לעצמך?
אני לא מסכים. כשחייל משתחרר לבוא וגרום לו לקפוץ דרך חישוקים כדי לקבל סכום פעוט על שלוש שנים מהחיים שלו. זה יהיה פשוט חזירי. זו אולי לא מתנה אבל השלוש שנים שהחייל נתן למדינה זו מתנה? אז חייל שהשתחרר והעיסוק שלו בחיים זה להיות משורר ואין לו כסף להשלים למענק לשם רכישת דירה ,ובכלל, מה אם הוא מינימליסט או אחד שמאמין שייש בארץ בועת נדל"ן שעומדת להתפוצץ ואין לו שם רצון לרכוש דירה (אני מכיר אנשים כאלה, אחד ספציפי שחיי כמה שנים לפי Mister money moustache) זה לא הוגן כלפיו שתתחיל להתערב לו במענק. *לא קשור לנושא. אבל למה אתה חושב שהכלכלה של ישראל צריכה הבראה?
גם ככה אחרי 5 שנים ניתן למשוך את יתרת הפיקדון ואז תשמש בו למה שאתה רוצה. מתוך ניסיון אישי זה בהחלט דבר שעוזר במימון לימודים, גם אם חלקית.
הדיילי מייל פרסם כתבה בה רשום שמאות ילדים פונו מביתיהם בעקבות הצפות בעזה, כאשר ישראל הואשמה שפתחה סכר באיזור ולכן העיר הוצפה. בנוסף לזה, לטענת העיתון, נותק החשמל ב"two of Gaza's major West Bank cities". אני לא יודע אם לצחוק או לבכות. כמובן שמאז הם קצת תיקנו את הכתבה, אבל זה כל כך מעוות וחובבני. לא מפתיע שזה מגיע מהדיילי מייל כמובן. Hundreds of Palestinians left homeless by heavy flooding after water levels in Gaza Valley rise by up to 10 feet | Daily Mail Online
עזוב את זה. אתר "תקשורת" ישראלי, וואלה-אכבר*, לקח את הידיעה הזו ופירסם אותה גם כן. presspectiva | 'וואלה!': ישראל מציפה את עזה במים האם בוואלה-אכבר לא יודעים שאין שום סכר בכלל באיזור? גם אם ה"עיתונאי" לא ידע, אף אחד מהעורכים לא מודע לכך? העיקר לצטט כתבה אנטישמית, שאגב, חוזרת על עצמה בערך פעם בשנה. *יש הסבורים שמדובר בעיתון ימני קיצוני פאשיסטי משיחי פנאטי משום שבעבר ינון מגל עבד שם.
מה אתה רוצה שיעשו? זאת בעיה שנובעת מהלך רוח וגם מתלות בקהל מהגרים שלא ממש חובב ישראל. זה בעייתי להתמודד עם זה.
ומה עם ישראל היום?!111111 זה עיתון שכולו ביבי!1111 חלאס כבר עם הטענות האלה לגבי התקשורת!111 אני משוכנע שאנשים רבים צרכו את הידיעה הזו בתיאבון רב. וזה התיישב נהדר עם השקפת עולמם הנאורה והאינטלקטואלית. אגב אהבתי את הכינוי לעאלק גוף התקשורתי הזה.