מן הסתם. 100 ו-200 מטר אלה ריצות ספרינטים, התחום של בולט. 400 זה כבר לא. שיישאר ככה, עדיף. הישג מדהים לשבור שיא באותה אולמפיאדה בריצות שונות. אם רק הייתה לו רוח גבית. אגב, אני מהמר על זה שהוא לא משתמש.
WTF?!!!?!!?!? http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/5eek.Xxx הבנאדם צריך להבחן בתור מטוס,ל-א נ-ו-ר-מ-ל-י!
זה שהוא קצת שונה מרוב הספורטאים היבשים והצפויים לא הופך אותו לשחצן. האיש כל כך רגוע, כל כך בטוח בעצמו וכל כך שונה לטובה מספורטאים אחרים. הריקודים לפני הזינוק, החגיגות המיוחדות שלו, השאנטי, הוא מעניק צבע לספורט והוא איש מרענן וקליל מאוד. לצד האיכויות הלא נורמאליות שלו זה מה שהופך אותו לכוכב אמיתי מבחינתי. מה נותר להגיד, הספרינטר הגדול בהיסטוריה שקבע הישג חסר תקדים ותוך 3 ימים זכה במדליות זהב ושבר את שני שיאי העולם היוקרתיים ביותר בעולם האתלטיקה בתחרות הגדולה ביותר שקיימת. זה משהו שרואים פעם בדור. וכל ספורטאי שזוכה במדליה נבדק דקות אחרי סיום התחרות. בולט נמצא נקי בבדיקות של המאה, אז למה להמשיך עם תאוריות הקונספירציה על הסמים? למה לפקפק? כל כך קשה להאמין שבאמת יש אנשים שמגיעים להשיגים בזכות אימונים ועבודה קשה ולא בזכות סמים? למה אף אחד לא מאשים את כריסטיאנו רונאלדו בשימוש בחומרים אסורים? הכושר הפיזי שלו והיכולת הגופנית הגבוהה העקבית שלו במשך שנה שלמה היא דבר יוצא דופן. זה משהו שיכול להיות תוצאה של EPO או הזרקת כדוריות אדומות. אבל לא, בכדורגל זה לא "קול" להאשים שחקנים בשימוש בסמים אז לא עושים את זה, למרות שזה הגיוני באותה מידה כמו באתלטיקה. מספיק. תנו להנות מההישגים הפנומנליים של בולט ומההיסטוריה שמתרחשת כנגד עינינו ותשמרו את תאוריות הקונספירציה לדיונים אחרים. גל, בד"כ האצנים הטובים ביותר רצים רק בגמר. לכן נבחרות איכותיות עם עומק כמו ארה"ב וג'מייקה מביאות שני רצים במיוחד לשלבים המוקדמים כדי לשמור על הכוכבים שלהם. למדינות עם רק אצן איכותי אחד (הם לא משתתפים באול' אך לצורך הענין האנטיליים ההולנדים) אין את הפריווילגיה הזו כי הרצים המחליפים לא מספיק טובים כדי להביא אותם לגמר.
קראתי שהמאמן של בולט הציע לו להתפתח מ-200 לרץ 400 אבל הוא התעצל והעדיף להתפתח לריצת ה-100, ההמשך ידוע.
שון, אפשר למלא את הגוף בסמים גם לפני המשחקים...אני ממש לא מומחה בעניין הזה, אבל דווקא אתה שון צריך להכיר את העניין הזה יותר טוב מכל אחד אחר מעולם הרכיבה על האופניים. בספורט המקצועני של היום מעורב כל כך הרבה כסף שלא צריך להיות נאיבי ולא להאמין שגם במעבדות הדם יש שחיתות. אני בשום פנים לא מאשים אף אתלט בשימוש בסמים, אבל דווקא במקרה של פלפס העניין לדעתי חשוד כי בין משחה למשחה אין שבוע של מנוחה. בכל מקרה שון אתה מכיר את העניין עם קבוצת סאנייה דובאל, לא? בטלוויזיה ההולנדית פרסמו שהרוכבים נתפסו על חומר שכבר נחשב לדור השלישי של EPO! יש מספיק מעוניינים בלשפר את הסמים כדי שלא ימצאו במהלך הבדיקות השונות. אני מאד מקווה שבולט וגם פלפס נקיים, אבל להגיד במאה אחוז שהם נקיים? לא, את זה אני לא עושה.
אני לא זוכר בעידן המודרני ספרינטר שהצליח לעבור בהצלחה ל400. מייקל ג'ונסון היה ספורטאי של פעם בדור ורץ בהצלחה גם 200 וגם 400 אך הוא יוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל. בולט נראה כמי שמסוגל לחקות את ג'ונסון ולרוץ בהצלחה גם 400 מ', אך אני בהחלט מבין את הוויתור שלו (נכון להיום לפחות). זו ריצה מאוד מעייפת, אומרים שהיא יותר מעייפת מריצת 5000 למשל, והדגשים בה שונים בתכלית מהדגשים באימונים לספרינטים. במאה הדגש הוא על הכוח המתפרץ והמהירות ה"טבעית" של אתלט, בעוד שב400 דרושה הרבה יותר סיבולת ויכולת לרוץ בקצב גבוה זהה מההתחלה ועד הסוף. אומרים שב400 מ' המושג האצה לא קיים והרצים הטובים ביותר הם אילו ששומרים על אותו הקצב לאורך כל הזמן.
לא האמנתי שהשיא של מייקל ג'ונסון יישבר אי פעם. בכל התחרויות שראיתי מאז אותו גמר אגדי באטלנטה, כולם היו כל כך רחוקים משם, ובא איזה ג'מייקני אחד ופשוט שובר את השיא ובכזו קלילות... פשוט מדהים.
פסקה 1: שון, אין לי בעיה עם זה שבולט קופץ ומרקד לפני ואחרי התחרות ומשדר ביטחון שמלחיץ את כל מי שמסביבו. הבעיה היא שהוא עושה את זה גם בזמן הריצה. תחשוב איך היה נראה השיא אם מוריס גרין או קארל לואיס היו אלה שמחזיקים ביכולות של בולט? בולט כבר באמצע הריצה מתחיל להסתכל לאחור, לרקוד, להאט, לקפץ. זה לא מקצועי. אצן אחר היה משתמש בזמן הזה כדי לקזז עוד שתי עשיריות ולרדת אולי אפילו מתחת ל-9.65. במוקדמות זה בסדר. בדבר האמיתי זו זריקת זין. פסקה 2: בדיקת השתן ואולי אפילו הדם שעושים היא יעילה ויכולה למצוא הרבה מאוד דברים, אבל בוא לא נשכח שאת האולימפיאדה הזו מלוות לא מעט שערוריות (שערורית הזכיה של פלפס מול צ'אביץ', שערוריית הניקוד של המתעמלת הסינית ואולגה ליוקין הרוסיה-אמריקאית, שערוריית הניקוד בקפיצות ועוד כמה מקרים "אפורים" משהו..). הסינים, הרי, אם רק רצו, יכלו לשנות כמה תוצאות של בדיקות סמים או לשכנע (בנימוס, כמובן) את הרופא "לפספס" איזה נתון. נוסף על כך, יש היום המון סמים שאפשר לקחת ולהפסיק איתם מספיק זמן לפני הבדיקות ולא מספיק זמן לפני שהאפקט שלהם יורד. כמו גם סמים אחרים שיכולים לעזור אבל עדיין לא מכירים אותם או לא יודעים איך לזהות אותם בבדיקות או שאפילו לא ניתן לעשות את זה. האם זה אומר שבולט או פלפס הם תולדה של כימיה ולא של פיזיולוגיה? האמת? למי אכפת.
שי (גם בדיון הזה הגענו לסמים. אנחנו לא יכולים להתדיין על דברים אחרים הא. http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/lol.Xxx ), "למלא את הגוף בסמים" הוא מושג מופשט מדי יחסית למציאות של היום. בשנים האחרונות הסמים ה"פופולאריים" הם כאלו שמשפרים את קצב ההתאוששות. גם EPO, גם הזרקת דם וגם שימוש בהורמוני גדילה כגון טוסטסטורון נועדו לגרום לגוף להחזיק מעמד בזמן מאמץ למשך זמן ארוך יותר. מסובך יותר לגלות אותם (למרות שכיום קשה מאוד לרמאים להתחמק בגלל שהבדיקות הם ברמה ייסודית כמעט בלתי נתפסת ובמקרים מסויימים נעשות אף בדיקות גנטיות) ולכן הם כל כך פופולאריים, בניגוד לסטרואידים אנאבוליים שהם כבר פאסה בעידן של היום, בעיקר כי יחסית קל לגלות שרידים שלהם בגוף. אני לא רופא, אך בעיני ולפי ההבנה שלי, לספורטאי אולימפי - בולט לצורך הענין - שמעוניין להשתמש בEPO, אין סיבה לעשות את זה זמן רב לפני תחרות היעד שלו, שכן ההשפעה שלהם תהיה נמוכה יותר. לכן מי שמשתמש בחומרים האלה עושה זאת קרוב מאוד לתחרות היעד ולכן בד"כ כשתופסים מישהו גם מוצאים את המזרקים בהם הוא השתמש. (כמו שקרה לריקו ולסונייה דובאל ולמילאר בזמנו ולעוד הרבה מאוד רוכבים) לכן המושג של למלא את הגוף בסמים הוא לא רלוונטי. אצל שחיינים שזקוקים לסיבולת אדירה ומתחרים בקצב אדיר סמים כאלו מסוגלים להשפיע בצורה ניכרת ולכן אני בהחלט מבין את הספקולציות בקשר למייקל פלפס, אם כי אני ולו לשנייה לא מאמין להן שכן בעיני הייחודיות שלו והמצב הגופני העילאי והשונה שלו הוכחו במספיק מקומות. (הגודל של הראות שלו, כמות חומצת החלב המעטה שמשתחררת אצלו בגוף בזמן פעילות ספורט, האימונים הסיזיפיים מגיל 12 ושאר ירקות שידועים לכולם) בקשר לבולט, שפרט לשיא העולם קבע 9.72 ותוצאות מהירות נוספות בשנה האחרונה, קשה לי מאוד להאמין שבמשך שנה הוא משתמש בסמים באופן סיסטמטי ואף אחד לא עלה על זה. הרי גם בגולדן ליג וגם בגראנד פריס וכמובן באול' יש בדיקות קפדניות. אני גם לא חסיד של תאוריות הקונספירציה על המעבדות המושחתות, שכן הן גופים פרטיים שלא כפופים לאיגוד האתלטיקה ואין להם אינטרס בהצלחה של ספורטאי כזה או אחר. כמובן שמתן שוחד מטעמו של אותו ספורטאי הוא אפשרי, אבל גם מתן שוחד לשופט כדורגל בגמר המונדיאל זה אפשרי. אבל שוב, יותר נוח לחשוד בסמים באתלטיקה ולא בכדורגל. וגם במקרה כזה, הרי אם בולט משחד מעבדה מסויימת, אז גם אחרים יכולים לשחד את אותה מעבדה ולהיות מסוממים גם כן, וזה יוצר גלגל שלג אינסופי. בשורה התחתונה, אני מקבל את זה שבענפים אינדיבידואליים ובייחוד ענפי סיבולת וכוח כמו באתלטיקה נוח מאוד לחשוב שכל עילוי הוא רמאי, אבל אני חושב שהגישה שכולם צריכים לאמץ היא "חף מפשע עד שיוכח אחרת", ובעיני עצם הציון של האפשרות שבולט מסומם כשאין ולו קמצוץ של דיווחים או שמועות בצהובונים הנידחים ביותר, היא פוגעת בהישג, בספורטאי ומורידה מההנאה של הרגע.
אני עוד אחזור לדיון הזה כי אין לי הרבה זמן כרגע, אבל אנחנו עוד נפגש שון http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/lol.Xxx אני בהחלט מסכים שצריכים לתת את האשראי לאצן כמו בולט, אבל לא לפלפס. העומס פשוט גדול בצורה בלתי רגילה ונדמה לי שבעצם רב השיאים עוד בשיאי עולם. לי אין דבר נגד פלפס, אבל עניין השערוריה עם השעון מתחילה להריח לא טוב. לחזור לבולט, לא ראיתי את הריצה בשידור ישיר, ראיתי אותו רק לפני דקות אחדות ואני חוזר על דבריי, הבחור נראה לגמרי רגיל. בספרינטים כל כך הורגלנו לנפח הלא הגיוני (השיא היה בן ג'ונסון) וזה לעתים קרובות פשוט הגעיל אותי. ממש לסיום, הזכרת את כריסטיאנו רונאלדו? למה בכדורגל אין שימוש בסמים? מי אומר שלא? http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/wink.Xxx לדעתי משתמשים ועוד איך משתמשים. העומס על השחקנים פשוט בלתי הגיונית ואין לי ספק שגם בכדורגל משתמשים, רק מה, הכדור לא ייכנס לרשת בגלל EPO... http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/tongue3.Xxx
וואו, אני צריך קצת עזרה כאן... רק סיימתי להגיב לשי וגל הגיע. http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/tongue.Xxx גל, אומרים שילנה איסינבאייבה עברה 5 מטר באימונים עוד כשהשיא הרשמי שלה עמד על 4.92. אנשים ידעו שהיא מסוגלת לעבור את הגבהים האלה אך היא עשתה את זה לאט לאט, וכל שיא עולם היא שברה בסנטימטר. הסיבות לכך לגיטימיות - בראש ובראשונה כסף, ולאחר מכן יוקרה. לשבור שיא עולם 24 פעמים, כל פעם בס"מ אחד, זה הרבה יותר מרשים מלשבור שיא עולם פעמיים כשבכל פעם אתה משפר 10 ס"מ; בנוסף, על כל שיא עולם שספורטאי שובר הוא מקבל כסף מהספונסר, ועל כל שיא עולם שנשבר בגולד ליגס המארגנים משלמים כסף לאותו אתלט. לכן אני מבין לחלוטין למה בולט לא נתן את הכל בריצה - הוא צריך לשמור לעצמו מרווח לשיפור להמשך. זה הרי ברור לכולם שהוא יכול לשבור והוא כנראה ישבור את השיא הזה לפחות עוד פעם אחת. אם זה תנאי רוח שונים שיעבדו לטובתו ובעיקר מאמץ גדול יותר שלו וריצה "מקצועית" מההתחלה ועד הסוף. נכון שיש כאלו שיטענו שזה מביך את המעמד ושזה זלזול באחרים שהוא הניף את הידיים באוויר ב20 מ' האחרונים, אך בולט צריך לדאוג גם לעצמו. אם הוא היה נותן את הכל בגמר וקובע זמן מהיר יותר היה לו הרבה יותר קשה לשבור את השיא הזה, והוא היה נפגע מכך כלכלית וכמובן שגם שיווקית ומבחינת היוקרה. יש עוד תחרויות חוץ מאול' ועד לונדון יש עוד 4 שנים שבהן בולט צריך להתחרות ולהגיע להשיגים. בקשר לפסקה השנייה, יש הבדל בין שערוריות (תוסיף את שלילת המדליה בהיאבקות) לבין עזרה בטיוח של ספואטרים מסוממים. והמקרה של גמר הפרפר זו לא שערורייה בעיני - השעון האלקטרוני שלא מתוכנת כדי לעזור לפלפס לעשות היסטוריה ושעון ממוחשב שלא טעה מעולם קבע ישר עם סיום התחרות שפלפס הגיע ראשון בהבדל של מאית שנייה - כאן נגמר הסיפור. גם הנציגים הסרבים והשחיין עצמו קיבלו את התוצאות לחלוטין אחרי שהם ראו את תצלומי הפוטו פיניש. הסיפור עם התמונות שלא שוחררו לעיתונות הם בולשיט - התקנון קובע כי רק לנציגי המשלחות המערערות יש זכות לראות אותם ובזאת זה נגמר. יש אינספור ערעורים אחרים שבעקבותם גם כן לא שוחררו תמונות הפוטו פיניש לציבור - אך אף אחד לא התלונן על כך כי באף אחד מהמקרים סטאר כמו פלפס לא היה מעורב ואף אחד מהמקרים לא היה "נוח" לתאוריות קונספירציה כמו המקרה הנ"ל. אגב, לא שמעתי על כך ואני אשמח אם תפרט על המקרה של הסינית וליוקין. וכמובן שיכול להיות שיש סמים שטרם ניתן לגלות אותם, כמו שטרם עלו על הEPO עד פיצוץ הפרשיית של מעבדת באלקו הארמקיאית, אבל זה תקף לכל תחום ספורט בעולם. אני לא רואה אף אחד שמתלהם על היכולת הפיזית מדהימה של לברון ג'יימס, קובי בראיינט, כריסטיאנו רונאלדו או רפאל נדאל. צריך למתוח קו בין הסקפטיות לבין פראנויה מוחלטת שהורסת את החוויה הספורטיבית.
קצת דעה אישית בנושא הסמים, אני לא יודע אם פלפס ובולט הם, כמו שאמרתי, תולדה של פיזיולוגיה או של כימיה, אבל, גם כמו שאמרתי, זה באמת לא משנה. הרי קודם כל נהנינו כל כך מלראות אותם ודבר לא יחזיר את זה אחורה, ודבר שני, אם משווים את הטכנולוגיה שיש היום לספורטאים מסוימים לעומת יריביהם או לספורטאים זהים בדורות קודמים, מגלים שבכל זאת התחרות לא באמת הוגנת. אם זה ה-EPO (תכשיר אסור) או ה-LZR (בגד הים), זה לא משנה. הרי הסיבה היחידה שבגד הים של ספידו אושר וה-EPO לא, היא שהסמים גם מקצרים את החיים של האתלט, לא בגלל שהם דופקים את התחרות. תהיתי לגבי הטוהרה של בולט ושל פלפס ואין לי מושג. הלב רוצה להגיד שהאמריקאי נראה תמים וחביב ושהאמריקאים זהירים מאוד עם הדופינג (לא שהם לא עושים, הם פשוט יודעים איך לא להתפס) אבל המוח מחייב אותו לתהות מדי פעם. אני מקווה שלא וגם לא אופתע אם לא. הרי כבר טענו שהבריכה היתה קצת שונה במימדיה (עד כה הוכח שהיא היתה עמוקה מהרגיל כדי להוריד התנגדות) וששחיה זה הספורט שהגוף מתאושש ממנו הכי מהר (הוכח רפואית, למי שיש כוח לקרוא אני יכול לתת את המאמר שנכתב בלי שום קשר לפלפס) וזה נראה מספיק "עזרה". אני מקווה שכל מה שהוא לקח (והוא לקח, אין ספק) לא היה בגדר "תכשיר אסור" אלא רק ה"סמים הרגילים" שכולם לוקחים. ואגב, לגבי "ארוחת הערב" של פלפס שפרסמו בישראל בהתלהבות- מי מכם טיפש מספיק להאמין שספורטאי אולימפי באמת אוכל קרוב לקילו ג'אנק-פוד כל ערב? לגבי בולט- באימוני שחיה לימדו אותי תמיד שעדיף לעשות פחות תנועות ארוכות מאשר יותר תנועות קצרות, כי ככה מאבדים פחות כוח ויוצרים פחות התנגדות עם המים. האם זה תופס גם כלפי ספרינטר וגם מחוץ למים? אני לא יודע. אבל עושה רושם שהרגליים הארוכות של בולט, שהוא באופן כללי "עוף מוזר" וגבוה בין שורות של ספרינטרים נמוכים, מאפשרות לו לגמוע את המרחק ביתר קלות (תשוו הרי סוס לארנב ותגלו שבקיצוניות- הגובה באמת עוזר). הוא יוצא לאט מאוד מהאדנים אבל מאיץ בקלילות ופותח רגל. אם צעד ריצה רגיל לוקח 1.5 מטר, בולט יכול לעשות צעד זהה במהירות זהה ולגמוע 1.8. כאן מסתתר ההפרש של 0.3 שניות ב-200 מטר או שליש מזה ב-100. האם הוא משתמש גם בסמים כדי להגיע לזה? זה אפשרי. הרי ג'מאייקה זה לא אירופה וההתיחסות שם לסמים היא שונה. בולט עצמו גם לא נראה כמו מי שיחשוב יותר מדי ברצינות על הסיכונים (לקריירה ולגוף כאחד) ויגיד "לא" לגלולה שמבטיחה לו מבערים אבל זה לא אומר שהוא בהכרח הצליח בעזרת סמים. יש עדיין תקווה לאנשים הוגנים.
תוך כמה זמן מגיעה תוצאה מהמעבדה? כי לדעתי זה בתוך יום יומיים, ואם זה ככה אז בולט לא השתמש לפחות ב-100.
שון, עם ליוקין היה סיפור שהיא זכתה באותו ציון והשופטים החליטו על תקדים- במקום לחלק את המדליה (כמו שכבר עשו בריצה אפילו וגם בהתעמלות וגם באולימפיאדה הזו ממש!), השופטים בחרו להחזיר מכשיר נוסף או לעשות מקצה נוסף או בקיצור ליצור סוג של שובר שווייון שבו ליוקין הפסידה. נכון שיש הבדל בין שערוריות לבין טיוח אבל יש גם קשר עצום בינהם- שניהם מרמזים על זה שדברים שלנו נראים לא הוגנים (גם אם הם כן הוגנים ולכן כתבתי "אפורים") יכולים לקרות ואם זה קורה מעל פני השטח זה יכול פי כמה לקרות איפה שאנחנו לא יודעים על זה. לגבי פלפס והתמונות- אני לא חושב שהתקנון אוסר על חשיפה של הפוטו-פיניש (כי בריצות תמיד מראים פוטופיניש אז למה שדווקא בשחיה יהיה אסור?). זה מעלה אפשרות לתיאורית קונספירציה (כי אחרת למה לא להראות ולסגור עניין?!) אבל זה לא כזה אכפת לי. רציתי לראות את פלפס זוכה ומבחינתי הוא זכה. אם יוכחיו אחרת אז גם טוב, אבל רק כי הצדק עדיף. עוד בבריכה- ברגעים שכתבתי את זה בדיוק דיברו עם נמרוד שפירא בר-אור החביב וטענו שלא רק עומק הבריכה היה עמוק מהרגיל אלא גם רוחב המסלולים (ומי מכם ששוחה יודע כמה שזה עוזר) היה רחב מהרגיל. אחרי שני הגילויים האלה שאלו את בר-אור אם הוא משער שאולי גם המרחק של הבריכה היה שונה ונמרוד ענה שלדעתו דבר כזה לא אמור לקרות אבל נראה היה שאם היו מודיעים לו שעוד מימד של הבריכה לא היה תקין, הוא לא היה קופץ מהלם. אני כבר טענתי שיש אפשרות שאורך הבריכה לא תקין, כי הסינים מאוד רוצים שיזכרו את האולימפיאדה שלהם ואיצטדיונים גדולים זה לא מספיק. השחיין הישראלי, לעומת זאת, הוסיף שבאמת בשנה של אולימפיאדה יש הרבה יותר התרגשות ושכולם מכינים את עצמם ב-120% אחוז, מה שיכול להסביר שיאים אישיים. עד שלא יגלו לנו אחרת, נותר לנו רק להאמין למה שאנחנו רוצים.
וכמובן כמו שאמרו פה- די בטוח שגם בכדורגל, כדורסל וטניס יש דופינג אבל שם, ואתה יכול לשאול את רונאלדו (הברזילאי), הגדולה היא פונקציה של המוח ולא כמו בריצה/שחיה/אופניים, בהם הגדולה היא כמעט ורק תולדה של מסת שריר או נפח ריאה.