אתה כ"כ חד!! ואם כבר צירופי קבצים: דוגמא טובה למה זה אומר "אין בכם כלום". הכי כלום שיש. https://scontent.ftlv5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/106408597_3155085351196614_6560923493410647459_n.Xxx?_nc_cat=104&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=FipSbSly1OYAX-O2WXX&_nc_ht=scontent.ftlv5-1.fna&oh=a4a1bf12d9dd61ce61871cd3b7469135&oe=5F1F9C35
ארז אדלשטיין וטליה סלנט מגישים את ערב הכדורסל של ישראל ארז:"״הוא בא לפייק סקרין בפיק אנד פאפ ונותן שורט רול להיי פיק בלואו פוסט״" טליה:"וואו לגמרי! והן עוד בנות 15 אתה קולט??"
נו, אז זה אומר שעלי מוהר המציא את המושג הזה? אגב יש לא מעט אוהדי הפועל שמשתמשים בו (יותר בהיבט של זה שהם מושחתים וכו'), אני אישית חושב שמדובר בהמצאה שלהם על עצמם. הם לא באמת "ווינרים", ה"שחצנות" שלהם מלאכותית, ובעיני הם דווקא בעיקר סממן ללוזריות והליכה עם העדר כשזה קל, ולפיכך כל מיני אורימורים נזכרים להירשם פה לפורום, "במקרה", דקה אחרי שהם זוכים באליפות ראשונה מזה עשור, נעלמים בשושלת בש וחוזרים לכתוב פה כשאיביץ' משייט. הרי אם המצב בין מכבי והפועל היה הפוך, מישהו פה חושב שאורימור בכלל היה כותב פה מתישהו? הוא היה מקשקש באיזה פורום אחר שעוסק במכוניות יוקרה, בדיוק כמו שהתנדף מפה בימי האליפויות של ב"ש ובדיוק כמו שלא נרשם לפה בימים שהדרבי היה אדום כמעט תמיד. הכי מביך שיש.
אתה לא תמצא עדות למקורו המדויק של המונח בשום מקום, אני מאמין, אבל ממה שאני יודע מי שהמציא את המילה הוא עלי מוהר במאמר בו כתב "איך תזהה את המכביזם?" במהלך שנות ה-70. עד אז מכבי תל אביב פשוט התנהלה בדרך מסוימת שמקדשת את הניצחון, בלי לחשוב על מונח שכזה (אבל כן על סיסמה כמו "הצלחה קודמת לעבודה רק במילון" וכו'). גם כל הקשקושים על השחצנים וכד' זה משהו שלא ממש התחיל מאנשי מכבי, לגמרי להיפך, פשוט זרמו עם זה ברמת האוהדים. באופן כללי מכבי זה מועדון שמשום מה יריביו תמיד טורחים להגדיר ולתאר.
אני מתנצל מראש אם מאיר אריאל גנרי עבורך: אגב, בזמן הזה שבו מכבי מצליחה כמות אוהדי מכבי כאן צנחה, אפשר להגיד שהבריחו אותם. מעניין.
אם שניה אנסה לנתח את המציאות בצורה יותר עמוקה מ"מכבי הם הילד המעפן": זה לא ממש מדויק שמגיעים מאותם מקומות, בתור אוהד הפועל שגדל כל חייו ב(צפון) תל אביב ההתרשמות שלי היא שצפון העיר יותר בשליטה של מכבי בעוד ביפו, דרום תל אביב ואולי אפילו במרכז תל אביב יש יותר דומיננטיות של הפועל(לא יודע אם במספרים אבסולוטיים כי בסוף למכבי יש יותר אוהדים, אבל אם בצפון העיר הדומיננטיות שלהם ברורה אז במרכז ובדרום היא כבר לא). אפשר להרחיב את זה גם לכך שאזור השרון יותר מכביסטי בעוד בהרבה מהערים הדרומיות לתל אביב כמו חולון, בת ים ורמלה יש הרבה אוהדי הפועל. גם מבחינה היסטורית מהערים האלו מגיעים הרבה אוהדי הפועל. בקיבוצים גם יש רוב לאוהדי הפועל. שוב זו ההתרשמות שלי לאורך החיים ולא עשיתי מחקר בנושא. אם מתייחסים לאופי של האוהדים יש לי 2 תובנות: 1. הסיכוי שמישהו יזדהה כאוהד מכבי כשבפועל הוא רואה כמה משחקים בשנה ולא ממש עונה להגדרה שלי לאוהד גבוה משמעותית מאשר שמישהו שמזדהה כאוהד הפועל יהיה כזה. הם מן קבוצת ברירת מחדל בארץ. אם יעשו עכשיו סקר אוהדים גדול ומקיף אז אני די בטוח שמבין האנשים שמגדירים את עצמם כאוהדי הפועל תל אביב יהיה אחוז יותר גבוה של אנשים שעוקבים באדיקות אחרי הקבוצה לעומת הקבוצות הגדולות האחרות. 2. יש את עניין האופי של הקהל שלנו, שאוהדי היריבה אוהבים להגדיר כ"אוננות עצמית"(מעודדים בפיגור, תמיכה בקבוצה דווקא כשקשה). מצד אחד באמת לא ברור אם זו תופעה שקורית באופן טבעי או כי הקהל שלנו מאונן על עצמו ומזין את התופעה, אבל בסופו של דבר זה כן אלמנט שמייחד את הקהל ואני שמח שהוא קיים בלי קשר למה המקור שלו. עוד דוגמא זה עניין הנאחס שיותר נפוץ בקהל של הפועל, כשבקהל של מכבי יותר נוטים להפך(שחצנות והפגנת ביטחון בזה שהקבוצה תנצח, יענו מכביזם). וכמובן שמאל-ימין שפחות דומיננטי היום אבל כן קיים ברמה מסוימת. בקיצור אני לא ממש מוצא דמיון באופי של שני הקהלים.
בחולון יש הרבה אוהדי מכבי, גם בזכות בן העיר אבי נמני. בשרון זה מפוזר בין ארבעת הגדולות. להפועל קצת פחות בגלל שהיא די ירדה מגדולתה ב-30 שנים אחרונות.
אתה מציין פה אלמנטים של קהל שזה אחלה (גם לקהל שלנו יש מאפיינים ייחודים לדעתי), לא של אופי אשיותי כמו שטוען טלקיסקי. בתור מישהו אובייקטיבי שיש לו הרבה חברים שאוהדים הרבה קבוצות - אין הבדל בין אוהדי מת"א להת"א. עוד נקודות עקב הדיון שהתפתח פה - "מכביזם" זה די חרטא. המיתוס שהת"א הוא האנדרדוג הנצחי עם קהל אומלל גם מצחיק כשמבינים שמדובר במעודון השני הכי מעוטר בישראל.
כמה "אוהדי מכבי" אני מכיר שרמת האיכפתיות שלהם היא כמו שלי איכפת ממי תיקח אליפות בטורקיה... אני אפילו מכיר אוהד שלהם, מנוי, ששם כמה וכמה פעמים בווינר נגדם בשביל היחס המפתה ואז גם טוען שהוא מעדיף שאכן יפסידו/לא ינצחו בשביל הזכיה. והוא מנוי שלהם כן? אחד מההמונים שרצו לעשות מנוי בבלומילד המחודש. אין בהם כלום. אכן ברירת מחדל.
הפועל אולי המועדון השני הכי מעוטר אבל מבחינת אליפויות יש לנו רק 2 מאז עונת 87/88. כן הצלחנו המון באירופה, גביעים ואפילו עברנו את מכבי בנצחונות בדרבים עד איזה 2014, אבל התחושה של אוהדי הפועל היא ממש חא שהם איזה מעוטרים גדולים שאוהדים איזה מועדון שתמיד מצליח. גם בניינטיז הייתה להפועל תקופה שחורה.
סקרים כאלה נערכים אחת לכמה שנים, והמסקנה המתבקשת מניתוחם היא שאתה, בגדול, טועה. נערך סקר כזה על ידי ידיעות אחרונות לפני שלוש שנים וגם לפני שמונה שנים. ב-2012, בתקופה בה הפועל עוד הייתה מוצלחת וחזקה ורכבה על תהילת סוף העשור הקודם, 19% מאוהדי הכדורגל בארץ הזדהו כאוהדיה, בעוד שב-2017 זה הגיע ל-7%. אין דבר כזה ברירת מחדל ארצית, ברירת המחדל היא תקופתית ומבוססת הצלחות, כך בעשור הראשון של שנות ה-2000 מכבי חיפה הייתה הקבוצה של כל ילד שני בישראל בערך. אתה יודע מי הקהלים ששמרו על יציבות בשנים הללו? מכבי ובית"ר, היחידים שלא חל בהם שינוי של אחוז משמעותי (מכבי חיפה, אף היא מוצלחת מאוד ב-2012, עמדה על 28% ואז על 18%, באר שבע הייתה 1% ואז 9%). מכבי עלתה באחוז בודד מ-22% ל-23% ובית"ר נשארה על בדיוק 19%. מי יודע, אולי האוהדים הרציניים ביותר הם בכלל שלהן. אני כן מסכים איתך שהאוהד הממוצע של הפועל יותר אדוק, זה גם מתבטא בכל הסקרים הללו, אבל זה עניין טבעי שנובע מכמויות.
הכוונה שלי היא חד משמעית למאפיינים של הקהל ולא לכך שהאוהדים של הפועל הם אנשים נעלים מול אוהדי מכבי העלובים. נכון שבהסתכלות קרה הפועל תל אביב מועדון מעוטר מאוד, אבל אי אפשר להתכחש לכך שב3 עשורים אחרונים אכלנו המון חרא(2 ירידות ליגה בכדורגל, המון מאבקי ירידה, הריסת אוסישקין וההתפרקות של קבוצת הכדורסל, בעלים רעילים אחד אחרי השני בכדורגל ובכדורסל). היו גם הצלחות כמובן שאוהדים של רוב הליגה יכולים רק לחלום עליהם, זה לא סותר. מועדון מאניה דיפרסיה. לי יצא לחוות הרבה יותר שנים מדכאות משנים כיפיות.