דת

הנושא בפורום 'פורום אוף טופיק' פורסם ע"י ראול, ‏31/12/06.

1. Vanitas Member

2. פול סקולס Member

ראיתי בעמוד הקודם שמישהו עשה קישור בין אמונה דתית לאינטליגנציה (נמוכה). בתור חילוני גמור שאפילו מסרב להגיד אמן כשחברים לידו עורכים קבלת שבת, זה חורה לי, אפילו שאני נגד רוב מה שרובם מייצגים.

אם כבר, הגיוני לעשות קישור בין אמונה דתית (שהיא חלק מכובד משעות היום, לדוגמא תלמידי ישיבה) לבין השכלה נמוכה יחסית, וגם הגיוני לומר שתלמיד ישיבה שתתוכח איתו על X יגיד לך תשובות שכל הזמן יישמעו לך אותו הדבר, כי בזה הוא מאמין וזה מה שלימדו אותו (עד כאן, ההכללה על התלמיד הממוצע שתמיד ידבוק במה שראש הישיבה אמר).

אבל זה לא אומר שהוא חייב להסכים עם זה, לא אומר שהוא לא יכול לחקור את הנושאים שמדברים עליהם בישיבה בעצמו ולפתח דעה משל עצמו,

ובקיצור, אני לא רואה איך זה קשור לאינטליגנציה גרידא. לא מכיר אף חרדי באופן אישי, אבל ברור שיש בציבור הזה רמות אינטליגנציה באותו הפילוח שיש באזורים אחרים;

זה שראיית העולם שלהם צרה מאוד (מבחינתנו), ושעקב כך הם מתנהגים בדרכים שמנוגדות למה שאנחנו מאמינים בו, זה עניין אחר.

נערך לאחרונה ב: ‏3/10/11
  3. Dennis Bergkamp משתמשים של כבוד היכל התהילה

אני מסכים שזה בעייתי לומר דבר כזה... אי אפשר להוכיח את זה ואי אפשר גם להכליל. מניסיוני האישי - יש אחוז מסוים של דתיים שהם מאד נבונים, הם לוקחים חלקים ספציפיים חכמים מהדת ובאמת מסוגלים להשתמש בזה פרקטית בחיים וגם לנהל דיונים מרתקים על הנושא (יצא לי לראות מעט מאד אנשים כאלה, ומהערכה גסה שלי שלא מתבססת על כלום, מדובר בפחות מ-10% מהם).

עוד פעם, אי אפשר להוכיח את זה, אבל אני די בטוח שהרוב המוחלט של הדתיים והחרדים נהיים טפשים יותר עם הזמן בגלל שהם משננים בצורה חסרת מוח טקסטים שהם לא מבינים, ולא יוצא להם לאתגר את עצמם מבחינה אינטלקטואלית. מספיק לראות איך הם מתדיינים כדי לראות איזה נזק בלתי הפיך נגרם ללוגיקה שלהם, ליכולת הניתוח וההבנה (גם הבנת הנקרא). אגב זה לא רק ייחודי לדת, גם בעולם המערבי לדעתי מי שמבלה את זמנו בצפייה למשל בתוכניות ריאליטי וטלנובלות, ותחומי העניין שלו מתמקדים בקולקציה החדשה של H&M, משמיד לעצמו את תאי המוח.

4. Igi Member

בסיס היהדות-> מעמד הר סיני - אדם בשם משה יורד מהר עם 2 לוחות אבן שעליהם חרוטה סדרת חוקים וטוען כי קיבל אותם מאלוהים ומעכשיו כולם יחיו על פי החוקים האלה. או לחילופין, אלוהים העביר סדרת חוקים לאדם בשם משה והוא מאמין שהעם היהודי חי על פי החוקים הללו עד היום. עפ"י התנ"ך משה היה גאון, כך שהגיוני להניח שהוא יכל לחשוב על חוקים כאלה ועל כל המשמעויות הכפולות שטמונות בהם. איך אנשים דתיים מצליחים לקבל את העניין הזה עפ"י ההסבר שמה שקרה שם עבר בין אב לבן במשך דורות?

5. Dennis Bergkamp משתמשים של כבוד היכל התהילה

ההודעה שלך לגמרי לא ברורה ולא הבנתי למה אתה מתכוון.

6. לייזר Member

פול סקולס,

הקורלציה בין מנת משכל (IQ) לחוזק האמונה של אדם היא ידועה, חזקה ושלילית. ככל שאדם אינטליגנטי יותר כך הוא מאמין פחות באלוהים - או להיפך, אם תרצה. זה נכון ברמת הפרט, הקבוצה, העיר והמדינה. מן הסתם הקורלציה הזו ממשיכה גם לדברים שנובעים ממנת משכל גבוה - שגשוג כלכלי וכד?.

מעבר לכך שמדובר במשפט נורא משעשע (אם היעדר ההיכרות האישי שלך עם חרדים הוא חסר משמעות, למה אתה מציין אותו? במעלה ההודעה דיברת על חופש המחשבה, הלימוד והחקר בישיבות - על סמך ציינת זאת, קראת את זה איפשהו?), הסיפא הרטורית שלו שגויה: בציבור הזה אכן יש פילוח אינטלגנציה כמו באזורים אחרים - אותה עקומת פעמון גאוסיאנית - אבל בין ?איזור? לאיזור ובין ציבור לציבור ישנם הבדלים ידועים במנת המשכל הממוצעת. ישנו פער של 10-15 נקודות IQ בין לבני אמריקה לשחורים. האם מדובר במשהו גנטי? אין שום בסיס לחשוב כך. האם מדובר במשהו תרבותי? לאף אחד אין שום ספק שכן. תרבות יכולה לעודד טמטום וזו השחורה בארה?ב עושה זאת באופן מאוד יעיל - בין השאר באמצעות הדת.

נערך לאחרונה ב: ‏3/10/11
  7. אלי מתחן Member

טמטום או בורות?

8. StevieG Member

זה לא רק אינטליגנציה. יש עוד גורמים. הדבר אולי החשוב ביותר או שטיפת המוח מגיל צעיר. הסיכוי שבחור דתי, שנולד לבית דתי וספג חינוך דתי, יחזור בשאלה, הוא נמוך מאוד, ללא קשר לרמת האיטנליגנציה. הדתיים נוטים לומר על החילוניים, או בשפתם - האפיקורסים, שהם "תינוקות שנשבו", בעוד שהם עצמם ההגדרה הקלאסית למושג הזה. כל רעיון החינוך, המוסר הערכים שעליהם גדלים ומהם יונקים הילדים הדתיים ילווה אותם לאורך כל חייהם, במודע ושלא במודע. לאנשים דתיים לא קל לחזור בשאלה, כי זה כמו להוולד מחדש. אתה מוחק ומבטל את כל מה שלימדו אותך מינקות. זה תהליך קשה וארוך שרק טראומה חזקה(אני אתן את השואה כדוגמא לאובדן אמונה המוני) יכולה להאיץ. לכן, אני נתקל בדיונים עם דתיים בכל מיני טיעונים דביליים מבחינתי, שנשמעים הגיוניים לחלוטין לאלה שנעזרים בהם. זה נזק כמעט בלתי הפיך.

עכשיו, כשאנחנו מדברים על בני אדם שאינם דתיים, אלא מסורתיים או חילוניים, אז הטענה לפיה ככל שרמת האינטליגנציה גבוהה יותר כך ייפחת הסיכוי שהבן אדם יהיה דתי, היא נכונה לדעתי. אני נולדתי חילוני, אבל נחשפתי לדת היהודית. אפילו עליתי לתורה. אולם ככל שגדלתי, הרחבתי את אופקיי וחידדתי את מוחי, הרעיון שאלוהים קיים ושהדת היהודית היא הגיונית באיזשהו מקום, נראית לי יותר ויותר מגוחכת.

9. לייזר Member

כמובן שטמטום; בורות היא סתם חוסר ידע בתחום מסוים. אולי המילה שחיפשת היא דווקא ?בערות?, שהיא אמנם הרבה יותר רלבנטית, אך עדיין לא האופרטיבית במקרה הזה.  

נערך לאחרונה ב: ‏4/10/11
  10. אלי מתחן Member

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/299943_10150305975677894_547542893_7971633_411322016_n.Xxx
    לא יודע אם זה הנושא הזה או הומור.

בכל מקרה, אני לא חושב שאם תתן לבחור חרדי או חילוני לפתור שאלה שהיא נטו אינטילגנציה החילוני בהכרח יצליח יותר. טמטום הוא אוניברסלי, אולי ההבדל הוא בידע שאדם רכש שעוזר לו לחפות על העובדה שהוא דביל בניגוד לאדם חרדי או שחור מהגטו שמגיעים לעולם הגדול בלי שום דבר שיכול לעזור להם להתמודד עם כל המידע שפתאום נגלה אליהם.
    זה למה רשמתי בורות, יכול להיות שבערות זה המושג היותר נכון. אבל התכוונתי לזה.

11. לייזר Member

איך אתה חושב שאומדים IQ של בן אדם אם לא באמצעות שאלות שהן לא ?נטו אינטלגנציה??

טמטום הוא לא אוניברסלי ונפוץ באוכלוסיות שונות במידות שונות. אני בהלם מכך שאנשים מסוגלים לקבל כעובדה הבדלים פיזיולוגיים קיצוניים בין קבוצות שונות אך מניחים משום מה שהשכל - לא יותר מעוד איבר בגוף - הוא זהה לחלוטין בין קבוצות שונות באופן קיצוני אחת מהשניה בכל היבט אחר.

12. אלי מתחן Member

אתה בעצמך אמרת שזה לא עניין גנטי, הייתי מוכן לקבל טענה שאומרת שכמו כל איבר בגוף גם המוח שונה אצל אנשים מאיזורים שונים בעולם. למרות שהטענה הזאת לא הוכחה, כנראה גם בגלל שאף אחד לא מספיק אמיץ בשביל לבדוק את זה.

נערך לאחרונה ע"י מנהל: ‏4/10/11
  13. לייזר Member

שאלה פשוטה: אתה אחיו התאום של זינאדין זידאן. אם ניקח אותך בגיל 27 ונאמן אותך באופן אינטנסיבי במשך חמש שנים, האם נהפוך אותך לזינדין זידאן האמיתי? מה גורם לך לחשוב שזה אפשרי עם המוח האנושי? אין לאדם חילוני יתרון מולד על החרדי - כולנו נולדים חילונים - אבל אחרי מספר עשורים של חיים וחינוך במסגרות הרלבנטיות של כל חברה ישנו פער שקשה מאוד לסגור אותו במנת המשכל הממוצעת של שניהם. אין לכך שום קשר לבערות שפושה בחברה החרדית - היא בעצמה רק תוצאה של צרות המחשבה והיעדר האינטילגנציה והסקרנות שנובע ממנה.

14. cazzo Il Capocuoco היכל התהילה

הקטע עם עדי יהוה די משעשע... http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/biggrin.Xxx

לפי דעתי האתאיזם (אולי יותר מדויק להגיד אגנוסטיות) לא ממש עונה על הגדרת דת, אלא על אי-דת. כמובן שאני מרוצה שנולדתי בסביבה חילונית, אך גם לזה יש חסרונות לא מעטים.

נערך לאחרונה ב: ‏4/10/11
  15. אלי מתחן Member

תיקח שני תאומים זהים לגמריי ותן להם להתאמן אצל מאמנים אחרים הם לא יצאו אותו שחקן, הדוגמא עם זידאן היא לא הכי נכונה.
    תיקח שני אנשים, אחד חילוני ואחד חרדי, תן להם מבחן שמדבר על משהו שהם לא נתקלו בו מעולם ולא במשהו דומה. אני לא בטוח שתגיע לתוצאות חד משמעיות גם אחרי שתעבור על אוכלוסיות שונות.
    מה שכן, יש בסיס להנחה שבמידה ואינטליגנציה היא תורשתית, חברה שבה משכל מוערך יותר מאשר דברים אחרים ייצור חברה יותר אינטיליגנטית מאחרת. מה שנותן יתרון מסויים דווקא לחברה החרדית.