כאדם בעל רקע צבאי של שלוש שנות ג'ובניקיות, אין לי דרך לנתח את התחקירים. לי התחקירים - כמו זה על מה שקרה במוצב נחל עוז - כן נראו כמשהו שרציני שאפשר להפיק ממנו לקחים, ואני לא חושב שבתחקירים על היישובים יש משהו שאיננו הכרה בכך שהצבא פישל בגדול ופשוט לא היה שם. אבל שוב, אין לי את הידע לבצע ניתוח מקצועי. בכל מקרה, זמיר הורה לבחון מחדש את התחקירים ולפתוח את מה שלא טוב מספיק. אם הרמטכ"ל החדש שמונה על ידי הממשלה לא יעשה את הסדר המתבקש, הן במינויים והן בתחקירים ובהפקת הלקחים, אז אולי יש בעיה איתו ועם מי שמינה אותו ועדיין נמצא מעליו.
על פניו מי שיכול לבצע את התחקיר הכי טוב זה ועדת חקירה ממלכתית, מהסיבה שהיא תבדוק את כל ה-7 באוקטובר בצורה מערכתית במקום מה שיש עכשיו ששולחים הרבה צוותים לחקור אירועים נקודתיים מבלי לבדוק את הקשר ביניהם. זה כמו לשלוח מבקר סרטים שיתן ביקורת על סצנה בסרט מבלי להתייחס לשאר הסצנות בסרט, כאילו שהסצנה הזאת עומדת לבדה. איפה הבעיה עם ועדת חקירה? שהיא תיקח הרבה מאד שנים. סתם לצורך השוואה ועדת אור שבדקה אירוע הרבה יותר קטן מה-7 באוקטובר(מהומות אוקטובר 2000) ערכה 3 שנים, אז תחשבו לבד כמה תיקח ועדת החקירה הזאת. עכשיו גם אם נניח ועדת החקירה תסיים את העבודה ובאמת תגיע לשורש האמת לא בטוח בכלל שהיא תעזור. דיברתי על ועדת אור, המסקנות שלה לא בדיוק מנעו את פרעות שומר החומות נכון? מה גם, וזאת דעתי האישית, אנחנו לא צריכים להיערך טוב יותר לפלישה של 7000 מחבלים, אנחנו צריכים למנוע מראש שלאויב תהיה היכולת לשלוח 7000 מחבלים. בשביל המסקנה הזאת לא צריך ועדת חקירה, כל ילד בן 6 מבין את זה.
אז כן לחקור ממשלה או לא? הציבור זה ממש לא ועדת חקירה - זה בולשיט שאתה יכול למכור לינון מגל. נבחרי ציבור הם בתפקיד עם אחריות ואם כשלו, מעבר להחלפה בקלפי, בטח ב7.10 יש צורך בתחקיר אמיתי. האם משרדי הממשלה מתפקדים/בנויים/מאורגנים בצורה מתאימה למה שמדינת ישראל צריכה? לא הכל זה פוליטיקה בשקל. אתה אומר שנמאס לך מרק ביבי-לא ביבי אבל מסרב להכנס לעומק הדברים או ברצינות כשמדובר אך ורק בממשלה הזו, לעומת שיח רציני על הצבא או מערכת הבטחון. למה? אם זו הייתה ממשלת בנט אין ספק שהיית מדבר אחרת.
1. התחמקות קלאסית שלך. כהרגלך לא מסוגל להתמודד עם מה שקשה להודות בו. 2. כמה ביאנקונרי כותב בפורום האוף-טופיק לעומת האיטלקית והבלחות באנגלית הוא מדד למה בדיוק? איזה מין טיעון זה? האם אתה יודע להתייחס לכתוב? 3. התחלתי לכתוב באוף טופיק אחרי ה7.10, לדעתי עד אז לא ממש כתבתי/קראתי בחלק הזה של הפורום . אז למעשה אתה צודק, אילו הייתה ממשלה אחרת שמונעת את ה7.10, לא היית רואה אותי פה.
אחלה. ואתה לא חושב שלצד המסקנה הזו כדאי מאוד להקים ועדת חקירה ממלכתית כדי ללמוד מטעויות ולשפר דברים אחרים? אני לא יודע כמה זמן תיקח ועדת חקירה. אני יודע ששנה וחצי כבר בוזבזה, ולצד הזמן שאבד יש גם את ההיבט של זיכרונות שמיטשטשים ונרטיבים שנבנים. מי שמונע ועדת חקירה ממלכתית וגורם את הנזקים הללו למדינה הוא פושע.
המסקנה הזאת זה לב העניין. אתה לא צריך לדעת איך להיערך לפלישה של 7000 מחבלים, אתה צריך שלחמאס לא תהיה יכולת להכניס לפה 7000 מחבלים, שלא תהיה לו יכולת להכניס לפה 70 מחבלים. אם תשב בכפר עזה וניר עוז ותחכה שחמאס יפלוש עוד פעם כדי שהפעם אולי תגיב טוב יותר אז עדיף לארוז את המזוודות ולחזור לאירופה.
ואל לב העניין לא כדאי להוסיף גם כליות וכבד וריאות ולבלב? האם אין שום דבר שוועדת חקירה ממלכתית שתעסוק בענייני 7 באוקטובר תוכל לתרום למדינה, עד כדי כך שלא צריך להקים אותה?
כלומר, אין ערך לוועדה? כלום? הלקח היחיד מהשנים שקדמו ל-7 באוקטובר ומ-7 באוקטובר זה שצריך להיות התקפי וכל השאר בסדר?
אתה כרגע באמצע מלחמה, יש עוד הרבה מאד עבודה בעזה אבל המטרה היא שבסוף הדרך היא תראה כמו פומפיי, האם תהיה התיישבות יהודית או לא, האם יהיה טראמפסר או לא, אלה שאלות חשובות אבל בלי קשר אליהן אנחנו צריכים לדאוג שעזה תהיה כל כך חרבה שחמאס במקסימום יוכל להשתמש ברוגטקות. אני לא רוצה ועדת חקירה שתגיד לי שאני צריך יותר טנקים בנחל עוז לפעם הבאה שיפלשו לשם מאות נוחבות, זאת גישה תבוסתנית שמשלימה עם המצב שחמאס יוכל לבצע עוד 7 באוקטובר, אני רוצה לדאוג מראש שלא תהיה לו יכולת בכלל לבצע 7 באוקטובר.
אתה מתרכז בשאלה "מה אנחנו צריכים לעשות עם עזה" ושוכח את השאלה: "מה אנחנו צריכים לעשות עם עצמנו", ולא רק בהקשר של עזה. וכמובן שוועדת חקירה לא אמורה לומר כמה טנקים אתה צריך, ובין השאר היא אמורה לבחון תהליכים, את הדרך שבה עובדות המערכות והאינטראקציה ביניהן. דברים חשובים מאוד שמדינה נורמלית רוצה אחרי אירוע כזה לבחון שהם עובדים באופן המיטבי.
פה אתה כבר נכנס לרזולוציות אקדמיות. ועדת חקירה אמורה לבחון איך הגענו למצב X ואיך אנחנו מונעים מזה שמצב X יקרה בעתיד. ועדת אסון הכרמל נועד. למנוע עוד אסון הכרמל, ועדת אסון מירון נועדה למנוע עוד אסון מירון. ועדת 7 באוקטובר אמורה למנוע עוד 7 באוקטובר, אז הנה אני נותן לך את הפתרון הכי פשוט איך למנוע את זה-למחוק את כל עזה
אני עוקב כל היום בטלגרם אחרי המלחמה בעזה. כל הדיווחים אצלי זה תקפנו ליד הבית חולים הזה וליד הבית חולים הזה. לא הגיע הזמן לתקוף בבתי החולים עצמם? הרי כל העולם ואשתו יודעים שאלה הבסיסים המרכזיים של החמאס. בשביל לתקוף ליד בתי חולים הייתי יכול להשאיר את הרצי הלוי.