מכבי חיפה מועדון עם פוטנציאל גדול יותר משל הפועל ת"א. באופן כללי, אנחנו מדברים פה על המועדון הכי גדול, או אפילו הגדול היחיד, מצפון לת"א. כל אזור הצפון למעשה הוא בשליטה של מכבי חיפה. מועדון שלמרות נסיונות של ארגון אוהדים מסויים להרוס את זה, מייצג דו-קיום. מועדון שהשתרשה בו (עד התקופה היחסית אחרונה) תרבות אהדה יוצאת דופן בישראל עם גרעין ענק של אוהדים (במונחים ישראלים) שהולכים לכל משחק, בית וחוץ ואי אפשר כמעט להשיג מנויים. כל אלה מהווים בסיס מצוין למועדון, על הנייר אולי יותר מכל מועדון אחר בארץ. אני גם לא אוהב לקרוא לשחר בשמות תואר מזלזלים. יש לי הרבה ביקורת עליו, אבל אני גם מכבד ומעריך את מה שעשה עבור המועדון. יחד עם זאת, ולמרות הביקורת הרבה שיש לי עליו, אני לא חושב שאנשים יעמדו בתור לקחת את המועדון ואשכרה להרים אותו מעבר לסטטוס הנוכחי. אלא אם אתה איזה טביב, אתה לא מרוויח כסף מלהיות בעלים של מועדון כדורגל בישראל, אתה צריך מישהו שעושה את זה מאהבה או מאגו. אלונה היא בעלים טוב שנה אחת ובעלים זבל 5 שנים אחר כך. היוצא דופן זה גולדהאר שאין לו אינטרס ואין לו אהדה, הוא פשוט כספומט ענק שמכבי ת"א זכו בלוטו שיש איזה מישהו בלי אינטרסים, לא ישראלי שבכלל לא מתעניין בספורט הזה ששופך שם מאות על גבי מאות מיליונים. אני בספק אם אנחנו נמצא איזה מישהו כזה ואני עוד יותר בספק אם יש ישראלי בנמצא שיהיה בעלים יותר טוב משחר. ולהביא איזה קונצרנים שייקחו אותנו כמו שזלצבורג הביאו... אשרי המאמין. מדינת ישראל היא לא בדיוק יעד אטרקטיבי להשקעות כאלה מבחינת יחסי ציבור (או בכיוון של המדינה מבחינה משטרית) וגם מבחינה מקצועית אין לקונצרן כזה מה להרוויח ממועדון בישראל. וכמובן שבבוגד ביבי אין שום דבר טוב. האוייב הכי גדול שקם למדינת ישראל.
אני יודע שזו סוג של אקסיומה שהשתרשה אצלנו במוח בדור האחרון אבל על מה היא בעצם מבוססת? למכבי חיפה ומכבי ת"א יש אצטדיון גדול ומודרני (לפחות למכבי חיפה) שהן ממלאות כמעט כל הזמן. אפילו אם הכסף הגדול נמצא בהישגים באירופה - גם מודל עסקי של "נעפיל אחת ל10 שנים לליגת האלופות ונכסה את ההפסדים של שאר 9 העונות" זה מודל שיכול להניב רווח (בתחום האנרגיה למשל זה המודל). כמו שאני רואה את זה, לפחות 2 המועדונים האלה לגמרי שברו את תקרת הזכוכית הזו.
כי זה לא כסף של הבעלים, זה כסף של המועדון. עד כמה שידוע לי, אסור להם מבחינה חוקית להוציא כסף מהמועדון. טביב פשוט עבר על החוק אבל כרפובליקת בננות כמו ברפובליקת בננות אף אחד לא עשה כלום לגבי זה.
למכבי חיפה יש המון מרווח לשיפור. עבודה באנגלית, שיפור השיווק, שמירה על אינטרס המועדון במוסדות ההתאחדות, בכלל בעלים שיפעל לשיפור המוצר של הכדורגל הישראלי יחד עם בעלים אחרים. בעלים שידע באמת למנף את ההצלחה של המועדון. שחר הוא מכשול כבר 20 שנה. כל הזמן צריך לשכנע אותו שכדאי להצליח. נגיד מהמעבר לסמי עופר המועדון בטוח נהיה גדול מדי על שחר.
למכבי חיפה יהיה קל, כשירצו באמת למכור את המועדון. כמו שגם מכבי ת"א לא התקשתה למצוא בעלים חדש. ובדיוק עכשיו הכי כדאי למכור. לפני שמוצאים את עצמינו בעשור שעבר.
אה, לעשות רווח ממכירה זה אפשרי כמובן. אבל לקוות שיגיע מישהו, ישלם מאות מיליונים (או למעלה ממיליארד) בשביל לקנות את מכבי חיפה מתוך ציפייה לעשות על זה רווח בעתיד? כן, נשמע לי הימור גדול מדי. ולהגיד שיהיה לנו קל למצוא בעלים טוב כמו שהיה למכבי ת"א? הם עברו כמה וכמה בעלים עלובים שסיבכו אותם עד שהגיע הכספומט הקנדי. הם זכו בלוטו, אני לא חושב שאפשר לבנות על זכייה בלוטו.
לא נתקעו כי היה להם מזל. אתה חושב שקל למצוא בעלים עשיר כזה, שישפוך כספים מבלי שיש לו איזה אינטרס? הרי ישראלים יש מעטים עם כזה הון ולא ישראלים - למה שיעניין אותם להיות בעלים של מועדון ישראלי?
לא צריך לשפוך סתם כסף. למועדון המון הכנסות טבעיות. זה עניין של מיץ' מה התקציב. מכבי חיפה לא ממצה את מלוא הפוטנציאל שלה.
אם שחר משחרר את חיפה בחינם אז באמת יהיו מכות. אפילו אני אצטרף. אבל שחר לא טיפש והוא לא ישחרר את חיפה בפחות מעשרות מיליוני שקלים. בצדק מבחינתו - מדובר במועדון בלי חובות, במצב כלכלי טוב, עם איצטדיון חדש, בסיס מנויים גדול וסגל ששווי השחקנים שלו מיליוני יורו. בסכומים האלה, לא בטוח בכלל שהרוכשים יעמדו בתור. בספק כמה בקלות תמצא אפילו אחד. ואם תמצא, לא בטוח בכלל שהוא יהיה הבעלים שאתה חולם עליו.
מאות מיליונים? עם כל הכבוד מכבי חיפה היא לא סודה סטרים וגם לא ריאל מדריד. ואני לא חושב שאלי טביב היה כזה בעלים גרוע. תדמיתית הוא היה גרוע. אבל הפועל ת"א בתקופתו הצליחה יותר מאשר תחת כל בעלים אחר בעידן המודרני. ויחסי הכוחות ההזויים במפגשי ראש בראש שלהם בדרבי היו הפוכים לחלוטין בתקופת טביב (שחלק ממנה היה גם לאחר שגולדהאר רכש את מכבי ת"א). זה בסדר שבעלים מחפש לעשות אקזיט. לא כל אחד חייב להישאר בעלים 30 שנה כמו שחר.
אתה חושב ששחר ימכור בפחות ממאות מיליונים? מאות, לא 100 וגם לא 200. טביב בעלים הרסני. זה שיש לו עין לשחקנים לא הופך אותו למשהו אחר. מצאו כבר לאן נעלמו 22 מיליון שקל מהקופה של הפועל ת"א בתקופתו? טביב ככל הנראה עשה את הכסף שלו לא מאקזיט במכירה.